9 Σεπτέμβριος 2016, 11:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Σεπτέμβριος 2016, 11:13

Συνάντηση Προέδρων Ελλάδας και Κύπρου

  • Συνάντηση Προέδρων Ελλάδας και Κύπρου
    Ο Νίκος Αναστασιάδης με τον Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλ. Βλάχος)

Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό συζητήθηκαν κατά το χθεσινό δείπνο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αλλά και νωρίτερα το πρωί κατά τη συνάντηση του Κύπριου προέδρου με τον Προκόπη Παυλόπουλο. 

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας αφού αναφέρθηκε στην αμέριστη συμπαράσταση του ελληνικού λαού στην μαρτυρική Μεγαλόνησο, επανέλαβε την σταθερή θέση της Αθήνας για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

Η λύση θα πρέπει να είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, είπε ο Πρ. Παυλόπουλος και δεν μπορεί να περιλαμβάνει εγγυήσεις και στρατεύματα κατοχής.

Από την πλευρά του ο Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για την άδολη συμπαράσταση της Ελλάδας στις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού και τόνισε ότι στόχος της Λευκωσίας είναι η επίτευξη λύσης που θα ανταποκρίνεται στις ανησυχίες και των δυο κοινοτήτων και θα οδηγήσει σε ένα κράτος λειτουργικό και βιώσιμο. Αναφερόμενος στην πορεία των διαπραγματεύσεων έκανε λόγο για συγκρατημένη αισιοδοξία και υπογράμμισε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές και προβλήματα που, εάν δεν ξεπεραστούν, δεν μπορούμε να οδηγηθούμε σε λύση.

Επεσήμανε επίσης για μια ακόμη φορά, την ανάγκη για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κυρίαρχου κράτους και όχι μετατροπή της κρατικής υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα προτεκτοράτο της οποιαδήποτε δύναμης.