9 Σεπτέμβριος 2016, 09:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Σεπτέμβριος 2016, 09:20

Ευρωμεσογειακή Σύνοδος σήμερα στην Αθήνα

  • Νέοι όλου του κόσμου ενώνονται στο φόρουμ «Hellenic Youth in Action» – Όλο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Το μεσημέρι ξεκινά στο Ζάππειο η Σύνοδος των χωρών του Νότου (Σύνοδος των μεσογειακών χωρών της ΕΕ), στην οποία θα συμμετάσχουν οι ηγέτες της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ, καθώς και εκπρόσωπος της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Ισπανίας.

Η συνάντηση, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, διεξάγεται στο πλαίσιο των ζυμώσεων εντός της ΕΕ μετά το Brexit με στόχο τη δημιουργία ενός νέου οδικού χάρτη για την επόμενη μέρα.

Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι η σύνοδος αυτή δεν στοχεύει στη διαμόρφωση ενός «μετώπου του Νότου» ή της ευρωπαϊκής περιφέρειας σε αντιπαράθεση με τον Βορρά και τον «πυρήνα» της ΕΕ.

Στόχος της Συνόδου, που γίνεται και με το βλέμμα στην άτυπη σύνοδο κορυφής της Μπρατισλάβα στις 16 Σεπτεμβρίου, είναι να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός νέου οράματος για την Ευρώπη προκειμένου αυτή να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις κοινές προκλήσεις, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας, την μετανάστευσης και της ασφάλειας. Κατά την εκτίμηση του Μαξίμου απαιτούνται κοινές πρωτοβουλίες και προτεραιότητες σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα καταγραφούν στο κοινό ανακοινωθέν.

Τετ α τετ Παυλόπουλου με Ολάντ και Αναστασιάδη
Στο περιθώριο της Συνόδου των μεσογειακών χωρών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στις 09:30 και με το Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ στις 18:15.

Δρακόντεια θα είναι τα μέτρα ασφαλείας με 1.000 αστυνομικούς επί ποδός.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Λόγω της διεξαγωγής της Συνόδου οι μετακινήσεις στο κέντρο της Αθήνας θα είναι δύσκολες σήμερα, δεδομένου ότι θα ισχύσουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και εκτροπές. Η ΕΛΑΣ με ανακοίνωσή της παρακαλεί τους οδηγούς να ακολουθούν τις υποδείξεις των τροχονόμων.