9 Σεπτέμβριος 2016, 00:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Σεπτέμβριος 2016, 23:54

Κύπρος: Στην πρόταση για επιστροφή τμήματος του εδάφους των βάσεων επιμένουν οι Βρετανοί

  • Κύπρος: Στην πρόταση για επιστροφή τμήματος του εδάφους των βάσεων επιμένουν οι Βρετανοί
    Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Άλαν Ντάνκαν (φωτ.: EPA / Υahya Arhab)

Να συνεχίσουν να κατέχουν τμήμα της Κύπρου, χώρας μέλους της ΕΕ, ακόμη και εάν λυθεί το Κυπριακό σκοπεύουν οι Βρετανοί. Μάλιστα ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Άλαν Ντάνκαν, διαβεβαίωσε την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, ότι ισχύει η πρόταση της χώρας του, που έγινε για πρώτη φορά το 2004, για επιστροφή τμήματος του εδάφους των βρετανικών βάσεων στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Κύπρου, εφόσον λυθεί το Κυπριακό.

Ο Βρετανός υφυπουργός μάλιστα, παρασυρόμενος προφανώς από το... πάλαι ποτέ αποικιοκρατικό μεγαλείο της χώρας του, χαρακτήρισε την πρόταση «γενναιόδωρη προσφορά».

«Ελπίζουμε, οι συνομιλίες να μπορέσουν να συνεχίσουν προς την κατεύθυνση μίας εποικοδομητικής λύσης και μίας διευθέτησης και αυτό είναι που όλοι θέλουμε για το μέλλον της Κύπρου», σημείωσε. Λησμονά μάλλον ότι πρέπει η χώρα του, που αποχωρεί και από την ΕΕ, να φύγει οριστικά και αμετάκλητα και από την Κύπρο, μετά από όσα διέπραξε στη Μεγαλόνησο. Και ότι δεν μπορεί να χαρίζει κάτι το οποίο παράνομα κατέχει...

Νίκος Ελευθερόγλου