8 Σεπτέμβριος 2016, 22:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Σεπτέμβριος 2016, 23:33

Απίστευτη αρχαιολογική ανακάλυψη – Άγαλμα της θεάς Κυβέλης στα Κοτύωρα (φωτο)

  • Απίστευτη αρχαιολογική ανακάλυψη – Άγαλμα της θεάς Κυβέλης στα Κοτύωρα (φωτο)

Μια απίστευτη αρχαιολογική ανακάλυψη ήρθε στο φως την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου στα Κοτύωρα, ικανή να αλλάξει στην ιστορία της περιοχής. Πρόκειται για άγαλμα 2.100 ετών της θεάς Κυβέλης, που βρέθηκε σχεδόν άθικτο, κατά τη διάρκεια των ανασκαφών που γίνονται στον αρχαιολογικό χώρο Κουρούλ Καλεσί, ο οποίος βρίσκεται στην επαρχία Αλτίνορδου των Κοτυώρων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Γκαζί, καθηγητή Σουλεϊμάν Γιουτζέλ Σενγιούρτ, που είναι επικεφαλής 25 αρχαιολόγων που συμμετέχουν στην ανασκαφή, πρόκειται για μαρμάρινο άγαλμα ύψους 1,10 μέτρων, βάρους 200 κιλών, που παρουσιάζει τη θεά καθισμένη σε θρόνο.

Ο Σουλεϊμάν Σενγιούρτ, μιλώντας για το εντυπωσιακό εύρημα, είπε ότι πρόκειται για άγαλμα της θεάς Κυβέλης και ότι είναι το πρώτο μαρμάρινο άγαλμα που βρίσκεται στην περιοχή.

Σημείωσε επίσης ότι το άγαλμα παρέμεινε σχεδόν άθικτο στην πορεία των αιώνων, μετά την κατάληψη της περιοχής –που ανήκε στο βασίλειο των Μιθριδατών– από τους Ρωμαίους. Υπογράμμισε δε ότι πρόκειται για εύρημα πραγματικά ανυπολόγιστης αξίας. 

Το άγαλμα αναμένεται να μεταφερθεί μετά από κάποιο διάστημα στο αρχαιολογικό μουσείο των Κοτυώρων. Τον αρχαιολογικό χώρο επισκέφθηκε και ο δήμαρχος Κοτυώρων, Ενβέρ Γιλμάζ, ο οποίος αφού τόνισε ότι ο Δήμος ενισχύει οικονομικά την ανασκαφή, υπογράμμισε ότι η ανακάλυψη αυτή θα τονώσει τον τουρισμό της περιοχή.

Gallery