10 Σεπτέμβριος 2016, 18:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Σεπτέμβριος 2016, 15:30

Πατρίδας Αρωθυμία στο Δήμο Παύλου Μελά

  • Πατρίδας Αρωθυμία στο Δήμο Παύλου Μελά
    Ο αείμνηστος Χρύσανθος σε ποντιακό γλέντι

Ένα διήμερο αφιερωμένο στον Πόντο, με τον τίτλο «Πατρίδος Αρωθυμία – Μνήμες του Πόντου» περιλαμβάνουν οι εκδηλώσεις «Σεπτέμβρης όπως… πολιτισμός», τις οποίες διοργανώνει ο Δήμος Παύλου Μελά. Ειδικότερα, τη Δευτέρα 12 και την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου, στο ανοιχτό θέατρο της Κρύας Βρύσης Πολίχνης θα παρουσιαστεί αφιέρωμα στον σπουδαίο λυράρη Γεωργούλη Κουγιουμτζίδη, μουσική συναυλία από το συγκρότημα «Αργατεία», ομιλία του Γιάννη Λαζαρίδη και η ταινία Περιμένοντας τα σύννεφα (Ταμάμα).

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 20:30 της Δευτέρας 12 Σεπτεμβρίου, όταν ο εκπαιδευτικός Ιστορίας και Αρχαιολογίας Γ. Λαζαρίδης θα αναπτύξει το θέμα «Πόντος, χθες, σήμερα, αύριο... Γιατί με ελκύει;». 

Μισή ώρα αργότερα θα πραγματοποιηθεί το αφιέρωμα στον Γεωργούλη Κουγιουμτζίδη, έναν από τους στενούς συνεργάτες του πατριάρχη της ποντιακής μουσικής Χρύσανθου. Σε αυτό θα συμμετάσχουν ο γιος του Γεωργούλη Κουγιουμτζίδη, επίσης λυράρης Ανδρέας Κουγιουμτζίδης, και οι  Γιάννης Κουγιουμτζίδης, Κώστας Καραπαναγιωτίδης, Μπάμπης Ιορδανίδης, Γιάννης Γκόσιος, Κώστας Καλούσης και Σάββας Μαυρίδης.


Ο Γεωργούλης Κουγιουμτζίδης με τη λύρα

Στις 22:00 της Δευτέρας θα προβληθεί η ταινία Περιμένοντας τα σύννεφα (Ταμάμα) της Τουρκάλας σκηνοθέτριας Γιεσίμ Ουστάογλου. Πρόκειται για την κινηματογραφική απόδοση του βιβλίου Ταμάμα του Γιώργου Ανδρεάδη και βασίζεται στην αληθινή ιστορία μιας μικρής Πόντιας που επέζησε της Γενοκτονίας και έζησε δεκαετίες ολόκληρες με άλλο όνομα στην Τουρκία, όπου την ανέθρεψε μαζί με την κόρη του ένας Τούρκος αξιωματικός.


Από την ταινία Περιμένοντας τα σύννεφα (Ταμάμα)

Όταν πέθανε, η θετή αδελφή της θυμάται το παρελθόν της, και με τη βοήθεια ενός μικρού Έλληνα ύστερα από πενήντα χρόνια ανακαλύπτει την αληθινή καταγωγή της και έρχεται στη Θεσσαλονίκη για να συναντήσει τον αδελφό της.

Το έργο έχει την πρωτοτυπία ότι παίζουν μαζί Τούρκοι και Έλληνες, Πόντιοι που ζουν στην Ελλάδα και ποντιόφωνοι μουσουλμάνοι ηθοποιοί, ενώ οι διάλογοι παραμένουν στο πρωτότυπο.

Την Τρίτη το βράδυ θα δοθεί η συναυλία του μουσικού σχήματος «Αργατεία». Αυτή η λέξη σήμαινε τον τρόπο συνεργασίας και αλληλεγγύης των Ποντίων αγροτών. Ο θεσμός αυτός αν και έχει εξασθενήσει στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες, στον ιστορικό Πόντο παραμένει ακόμα ζωντανός μεταξύ των ανθρώπων που μιλούν την ελληνική διάλεκτο της περιοχής, τα ποντιακά ή ρωμαίικα.

Την «Αργατεία» αποτελούν οι: Φίλιππος Κεσαπίδης (ποντιακή λύρα), Στέλλα Καμπουρίδου (καβάλ’), Θανάσης Κουλεντιανός (κανονάκι), Γιάννης Καρακαλπακίδης (μπάσο), Χρήστος Τάσιος (κρουστά), Έλσα Μουρατίδου (τραγούδι), Κώστας Καλούσης (τραγούδι), Γιώργος Πετρίδης (νταούλι).

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

  • Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν από το Δήμο Παύλου Μελά.
Εκδηλωσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ12
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
2016