8 Σεπτέμβριος 2016, 20:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Σεπτέμβριος 2016, 19:51

Η Ελλάδα τιμώμενη χώρα στην 29η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Μόσχα

  • Η Ελλάδα τιμώμενη χώρα στην 29η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Μόσχα
    Η Ελλάδα φέτος είναι τιμώμενη στην 29η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Μόσχας

Η Ελλάδα φέτος είναι τιμώμενη χώρα στην 29η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου (ΔΕΒ) Μόσχας, η οποία ξεκίνησε στις 7 Σεπτεμβρίου και θα συνεχιστεί ως τις 11 Σεπτεμβρίου στο μεγαλύτερο εκθεσιακό κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας που έχει την ονομασία «Έκθεση Επιτευγμάτων της Εθνικής Οικονομίας» (VDNH). Η επιλογή της Ελλάδας ως τιμώμενης χώρας έγινε στο πλαίσιο του Έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016, ενώ η Ρωσία φιλοξενήθηκε αντιστοίχως ως τιμώμενη χώρα στη 13η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, τον περασμένο Μάιο.

Το ελληνικό περίπτερο στη ΔΕΒ Μόσχας εγκαινίασε ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, ο οποίος είναι ο επικεφαλής της Ελλάδας για το Έτος Ελλάδας-Ρωσίας.

«Η ελληνική λογοτεχνία έχει πάρει πάρα πολλά από τη ρωσική. Κλασικοί Ρώσοι συγγραφείς έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά, αλλά και νεότεροι λογοτέχνες βρίσκουν έδαφος να αναπτύξουν τις ιδέες τους. Όσοι συμμετέχουν στο ελληνικό περίπτερο θα προσπαθήσουν να αποκτήσουν σχέσεις με όλες τις χώρες που μετέχουν» δήλωσε ο Αρ. Μπαλτάς στα εγκαίνια που έγιναν την Τετάρτη.


Ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς μίλησε για την Ελλάδα της αξιοπρέπειας με σεβασμό στην ιστορία και τον πολιτισμό της

Στην εκδήλωση που ακολούθησε, με θέμα «Γιατί η Ελλάδα: Πολιτικές, θεσμοί, προκλήσεις», ο Αριστείδης Μπαλτάς ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η Ελλάδα θέλει να είναι η χώρα της αξιοπρέπειας και απέναντι στους δανειστές της και κυρίως απέναντι στον εαυτό της, την ιστορία της, το μέλλον της. Με αυτή την έννοια το “Γιατί η Ελλάδα” της Ζακλίν Ντε Ρομιγί, σε ό, τι αφορά στη συμβολή της αρχαίας Ελλάδας στον πολιτισμό, ξανατίθεται σήμερα με άλλους όρους. Έχει αρχίσει να βρίσκει μια διαφορετική θέση, όπου βασικό στοιχείο είναι ο πολιτισμός».

Το ελληνικό περίπτερο στην έκθεση επισκέφθηκαν ο πρόεδρος της κρατικής Δούμας της Ρωσίας Σεργκέι Ναρίσκιν, ο οποίος, μαζί με τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Μιχαήλ Σεσλαβίνσκι, εγκαινίασαν την 29η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Μόσχας. Στην εκδήλωση έδωσε το παρών και ο σύμβουλος του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν για πολιτιστικά θέματα, Κ. Τολστόι. Παρόντες στα εγκαίνια ήταν ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς καθώς και ο πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων Κώστας Γαβρόγλου ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων.

Για το βράδυ της Πέμπτης προγραμματίστηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «Μηχανισμός Αντικυθήρων: Ο αρχαιότερος Υπολογιστής και το αρχαιότερο Μηχανικό Σύμπαν – 2ος αιώνας π.Χ.» στο Κρατικό Μουσείο Αρχιτεκτονικής της Μόσχας, από τον Αρ. Μπαλτά.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Νοεμβρίου 2016.

  • Φωτογραφίες: Νίκος Σιδηρόπουλος.