8 Σεπτέμβριος 2016, 18:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Σεπτέμβριος 2016, 17:47

Μόνιμα στη θερινή ώρα Τουρκία και Κατεχόμενα

  • Μόνιμα στη θερινή ώρα Τουρκία και Κατεχόμενα
    Στο βάθος, ο πύργος του ρολογιού στην Αμάσεια (φωτ.: Flickr)

Διαφορετική ώρα θα έχουν Ελλάδα και Τουρκία από τα τέλη Οκτωβρίου μέχρι και τα τέλη Μαρτίου, καθώς το υπουργείο Ενέργειας της γειτονικής χώρας αποφάσισε να μείνει στη θερινή όλα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

«Προκειμένου οι πολίτες να επωφεληθούν περισσότερο από την ηλιοφάνεια», αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Πλέον στην Τουρκία οι  δείκτες του ρολογιού δεν θα χρειαστεί να ρυθμίζονται δύο φορές τον χρόνο. Η ίδια απόφαση θα υιοθετηθεί και στα Κατεχόμενα, με αποτέλεσμα από τα ξημερώματα της 30ης Οκτωβρίου –οπότε και αλλάζει η ώρα– να υπάρχει διαφορά μίας ώρας με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το πέρασμα από τη χειμερινή ώρα (από τα τέλη Οκτωβρίου έως τα τέλη Μαρτίου) στη θερινή (από τις αρχές Απριλίου έως τα τέλη Οκτωβρίου), με το γύρισμα των δεικτών μία ώρα μπροστά ή πίσω σε σχέση με τη ζώνη ώρας, καθιερώθηκε σε πολλές χώρες προκειμένου να εξοικονομείται ενέργεια, να περιορίζεται η χρήση τεχνητού φωτισμού, αλλά και να συμπίπτουν οι ώρες των καθημερινών δραστηριοτήτων με όσο το δυνατό περισσότερη ηλιοφάνεια.