8 Σεπτέμβριος 2016, 13:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Σεπτέμβριος 2016, 13:10

Τσίπρας: Χάρη στο δημοψήφισμα είμαι ζωντανός

  • «Ψήνεται» ραντεβού Τραμπ-Τσίπρα
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Ένα 24ωρο πριν από τη συνάντηση στην Αθήνα των ηγετών του Νότου, ο Αλέξης Τσίπρας με συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde παρομοιάζει την Ευρώπη με υπνοβάτη που βαίνει προς το κενό, και δηλώνει ότι χρειάζεται ένα ξυπνητήρι αφύπνισης.

Τσίπρας: Υπάρχει ένα κοινωνικό έλλειμμα που επιτρέπει σε τύπους περιθωριακούς, σε ρατσιστές, να γίνονται ρυθμιστές όλης της Ευρώπης.

Απαντώντας σε ερώτηση για το μέλλον της Ευρώπης (που δοκιμάζεται από το Brexit, την προσφυγική κρίση και τη στάση των χωρών του Βίσεγκραντ), ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει ότι η επικείμενη Σύνοδος της Αθήνας δεν έχει στόχο να φτιάξει μια ομάδα βασισμένη στη διαίρεση. «Επιθυμούμε να ευνοήσουμε μια κοινή προσέγγιση, υπέρ των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας και της Μεσογείου, που αντικειμενικά έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση», αναφέρει.

Μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει στην ανάγκη αλλαγής του Συμφώνου Σταθερότητας, τονίζοντας, χαρακτηριστικά: «Δεν πρόκειται για το λόγο του Θεού, αλλά για κανόνες τους οποίους έχουμε οι ίδιοι συμφωνήσει και τους οποίους πρέπει να βελτιώσουμε. Δεν είναι το Ευαγγέλιο».

Τσίπρας: Το ελληνικό πείραμα δεν πρέπει να εφαρμοστεί αλλού.

Επαναλαμβάνοντας ότι η κρίση δεν αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα, αλλά όλη την Ευρώπη, ο πρωθυπουργός τονίζει ότι είναι καιρός να δοθεί το μήνυμα εξόδου από την κρίση. Η… ατάκα όμως ήρθε με την ερώτηση σχετικά με το δημοψήφισμα: «Αν είμαι ζωντανός σήμερα απέναντί σας σε αυτό το γραφείο, οφείλεται σε αυτό το δημοψήφισμα. Το ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον το μαύρο πρόβατο οφείλεται στο ότι ακούστηκε η δύναμη της ψυχής ενός λαού, και στο ότι κατάφερα με καθαρό μυαλό να πάρω τις επόμενες ημέρες, τις αποφάσεις που έπρεπε», είπε.