8 Σεπτέμβριος 2016, 11:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Σεπτέμβριος 2016, 13:30

Σωτήρια ανοσοθεραπεία για ασθενείς με προχωρημένο λέμφωμα

  • Σωτήρια ανοσοθεραπεία για ασθενείς με προχωρημένο λέμφωμα

Επιστήμονες στις ΗΠΑ χρησιμοποίησαν έναν νέο συνδυασμό δύο φαρμάκων χημειοθεραπείας και μια κυτταρική ανοσοθεραπεία και με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν να θεραπεύσουν εντελώς αρκετούς ασθενείς με λέμφωμα μη-Hodgkin.

Η πειραματική θεραπεία, που προορίζεται για ταχεία εφαρμογή στις ογκολογικές κλινικές, δοκιμάστηκε σε 32 ασθενείς με προχωρημένη μορφή της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου, που εμφανίζεται στα λεμφοκύτταρα. Από αυτούς στους οποίους έως τώρα καμία άλλη θεραπεία δεν είχε θετικό αποτέλεσμα, οι 11 εμφάνισαν πολύ σημαντική θετική ανταπόκριση και βελτίωση, ενώ οι επτά πλήρη εξαφάνιση των όγκων τους.

Μετά την αρχική χημειοθεραπεία, οι επιστήμονες αφαίρεσαν τα Τ-λεμφοκύτταρα από το σώμα των ασθενών, τα τροποποίησαν γενετικά στο εργαστήριο και τα εισήγαγαν ξανά σε αυτούς. Τα γενετικά τροποποιημένα λεμφοκύτταρα, τα λεγόμενα CAR-T, καταπολέμησαν με επιτυχία τον καρκίνο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ανοσολόγο δρ Κάμερον Ταρτλ του Αντικαρκινικού Κέντρου Ερευνών Φρεντ Χάτσινσον του Σιάτλ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό Science Translational Medicine.

«Το μήνυμά μας είναι ότι μπορούμε να θεραπεύσουμε τους ασθενείς με λέμφωμα μη-Hodgkin χάρη στα κύτταρα CAR-T» δήλωσε ο Ταρτλ.

Προς το παρόν πάντως, το ποσοστό θεραπείας στη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου παραμένει χαμηλότερο σε σχέση με εκείνο στην οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία.