8 Σεπτέμβριος 2016, 10:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Σεπτέμβριος 2016, 10:54

Άπαντες εθισμένοι σε… δόσεις και προσφορές

  • Άπαντες εθισμένοι σε… δόσεις και προσφορές
    (Φωτ.: Flickr)

Κάποιοι κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ότι, έξι χρόνια μετά το έγκλημα του μνημονίου, έχει αλλάξει η «ταυτότητα» τόσο του κράτους όσο και των πολιτών αυτής της χώρας. Πλέον, άπαντες είμαστε εθισμένοι σε... δόσεις και προσφορές, και με αυτή τη λογική πορευόμαστε στο άγνωστο. Ακόμη και οι νέοι-παλιοί «βαρόνοι» του Τύπου, θαρρείς και είναι τίποτε φτωχόπαιδα, θα πληρώσουν και αυτοί τις άδειες που κέρδισαν σε δόσεις. Μιλάμε για τέτοιο εθισμό της κοινωνίας, σε κάθε επίπεδο. Και σαν να μην μας έφθαναν αυτά, σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσει και το παιχνίδι με τις υποδόσεις, για να μας θυμίσουν οι θεσμοί ποιοι κυβερνούν αυτόν τον τόπο.

Λες και μας έχουν αφήσει να ξεχάσουμε, λες και δεν βλέπουν τι γίνεται γύρω τους από τα αποτελέσματα των εκλογών.

Ακόμη και το πρωτοπαλίκαρό τους, η Μέρκελ, πήρε το μήνυμα για το πού οδηγούν τα σχέδιά της για μια προτεσταντική και τιμωρητική Ευρώπη, που έχει λησμονήσει το DNA του χριστιανισμού, το οποίο είναι η συγγνώμη και η φιλευσπλαχνία.

Απλώς, λοιπόν, οι εταίροι μάς άφησαν λίγο χρόνο για να κάνουμε το... πανηγύρι των χωρών του Νότου και της ΔΕΘ, προτού ξεκινήσουμε από την επομένη τα «αχ» και τα «βαχ» με τα προαπαιτούμενα αλλά και τη δεύτερη αξιολόγηση. Ήδη έβαλαν τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ να μας στείλει το μήνυμα ότι «μπορεί να αρχίσει και νωρίτερα η δεύτερη αξιολόγηση, γιατί αφορά σημαντικά θέματα πολιτικής και θα πάρει λίγο χρόνο». Παράλληλα, θέλοντας να βάλει τέλος στα όνειρα τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης, μας ξεκαθάρισε ότι «η συμφωνία, είναι συμφωνία και δεν αλλάζει».

Άρα, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να ξεχάσει την προσπάθεια μείωσης των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018. Δηλαδή, να πει ξεκάθαρα ότι αυτό που ζητάνε δεν βγαίνει.

Αυτή είναι η πραγματικότητα, όσο και αν κάποιοι επιχειρούν να ωραιοποιήσουν την κατάσταση με επικοινωνιακά παιχνίδια, που μπορεί πρόσκαιρα να βγαίνουν, αλλά στο βάθος χρόνου το κρίσιμο και μετρήσιμο θα είναι η τσέπη του πολίτη, που θα κληθεί να πληρώσει 30 δισ. φόρους έως το τέλος του χρόνου. Και αυτή, για την ώρα, θα συνεχίζει να αδειάζει με τον ΕΝΦΙΑ, τη δεύτερη δόση του εκκαθαριστικού (που είναι καθ' οδόν), όπως και το νέο κύκλο περικοπών στις (επικουρικές) συντάξεις. Ακόμη, ακολουθούν τα τέλη κυκλοφορίας και μια σειρά από μέτρα, που είναι εν αναμονή να ξεκινήσουν από το νέο έτος.

Μην αρχίζουμε να τα καταμετρούμε, διότι θα ζαλιστούμε και θα ζαλιστούν και οι κυβερνώντες, οι οποίοι μεθυσμένοι (και δικαίως) από την επιτυχία της δημοπρασίας, πιστεύουν ότι άρχισε να γυρίζει το παιχνίδι! Λες και οι ζωές των ανθρώπων που γονατίζουν από μια βάρβαρη και αδιέξοδη πολιτική είναι παιχνίδι, σαν και αυτό που έπαιξαν οι έγκλειστοι «βαρόνοι» του Τύπου στα δωματιάκια της Γραμματείας Τύπου. Μην ξεχνούν, όμως, αυτό που λέει ο λαός μας, ότι «όπως έστρωσες, θα κοιμηθείς» –ακόμη και σε ράντσο.

Νίκος Ελευθερόγλου
Δημοσιογράφος