8 Σεπτέμβριος 2016, 12:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Σεπτέμβριος 2016, 12:38

Οι Μικρασιάτες ζητούν να ονομαστεί «1922» ο σταθμός του μετρό της Νίκαιας (βίντεο)

  • Το 2020 θα παραδοθεί στους Θεσσαλονικείς το 75% του μετρό
    (Φωτ.: αρχείο pontos-news.gr / Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Την πρόταση του γενικού γραμματέα της Ένωσης Μαγνησίας Μικράς Ασίας, Αντώνη Παπαδόπουλου, να ονομαστεί ο σταθμός μετρό της Νίκαιας «Νίκαια – 1922» επανέφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο η πρόεδρος του σωματείου Αρχοντία Παπαδοπούλου, κατά την τελευταία τακτική συνεδρίασή του.

Η πρόταση είχε αρχικά κατατεθεί την 1η Οκτωβρίου 2013, με επιστολή του Αντ. Παπαδόπουλου στον δήμαρχο Νίκαιας - Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Γιώργο Ιωακειμίδη.

Έκτοτε έχουν περάσει σχεδόν τρία χρόνια και η επέκταση του μετρό σε αυτές τις γειτονιές της Αθήνας προχωρεί αργά, όμως η δέσμευση των επίσημων φορέων για μια τιμή στους Μικρασιάτες παραμένει εξέχουσας σημασίας.


Παλιά Κοκκινιά (φωτ.: Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών)

Με την πρότασή της η Ένωση Μαγνησίας Μικράς Ασίας επιχειρεί να συνεισφέρει στη διατήρηση, διάδοση και διάσωση της ιστορίας της Μ. Ασίας. Οι χιλιάδες καθημερινοί επισκέπτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι βρίσκονται στην Νίκαια (πρώην Κοκκινιά), τη μεγαλύτερη προσφυγούπολη της Αττικής και την δεύτερη στην Ελλάδα μετά τη Θεσσαλονίκη.

Οι απόγονοι των ξεριζωμένων Μικρασιατών θέλουν επίσης να αναγράφονται μέσα στους χώρους του μετρό περιοχές και τοπωνύμια των αλησμόνητων πατρίδων (Ιωνία, Πόντος, Βιθυνία, Αιολία, Πισιδία, Καππαδοκία, Κωνσταντινούπολη κτλ.).


Η Αρχοντία Παπαδοπούλου, πρόεδρος του προσφυγικού συλλόγου Μαγνησίας Μικράς Ασίας, στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε εν τέλει να ανοίξει τη συζήτηση γι’ αυτό το θέμα σε όλη την πόλη, και να επανέλθει σε σύντομο χρονικό διάστημα.