7 Σεπτέμβριος 2016, 20:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Σεπτέμβριος 2016, 21:03

Όλα όσα έγιναν στη 12η Συνάντηση της Νεολαίας της ΠΟΕ (φωτο)

  • Όλα όσα έγιναν στη 12η Συνάντηση της Νεολαίας της ΠΟΕ (φωτο)

Νεολαίοι από όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ελλάδας κατέκλυσαν για τρεις μέρες τους χώρους της Ζ΄ Παιδικής Εξοχής Κερατέας προκειμένου να παρευρεθούν στη 12η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας. Η Συνάντηση πραγματοποιήθηκε για δωδέκατη συνεχή χρονιά, με διαφορετική θεματολογία (όπως γίνεται κάθε χρόνο), και με κύριο στόχο τη σύσφιξη των σχέσεων των νέων που συμμετέχουν στα σωματεία της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος. Φέτος, για πρώτη φορά, συμμετείχε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αργιθεάτικων Συλλόγων (ΠΟΑΣ) με τη νεολαία της.

Η Συνάντηση ξεκίνησε την Παρασκευή 2 και ολοκληρώθηκε την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016. Για πρώτη φορά συμμετείχε μη ποντιακός φορέας.

Η Οργανωτική Επιτροπή προσήλθε στο χώρο της εκδήλωσης μία μέρα νωρίτερα, προκειμένου να διευθετήσει τις τελευταίες λεπτομέρειες και να βεβαιωθεί ότι το πρόγραμμα θα τηρηθεί κατά γράμμα. Έτσι όλα κύλησαν ομαλά, και κατά την άφιξή των αποστολών οι διοργανωτές τις υποδέχονταν μετά μουσικής. Αργότερα ακολούθησαν οι χαιρετισμοί των επισήμων και η πρώτη μέρα της συνάντησης έκλεισε με γλέντι.

Τη δεύτερη ημέρα της Συνάντησης, και πρώτη των εργασιών, ξεκίνησαν οι θεματικοί κύκλοι συζητήσεων και ομιλιών, με πρώτο ομιλητή τον Νεκτάριο Μητρόπουλο, ηγούμενο της Ιεράς Μονής Σπηλιάς Αργιθέας, και υποψήφιο διδάκτορα της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το θέμα της πρώτης εισήγησης ήταν «Κρυπτοχριστιανισμός: Ιστορική αναδρομή στο χθες και η επικράτησή του έως σήμερα».


Ο Νεκτάριος Μητρόπουλος, ηγούμενος της Ιεράς Μονής Σπηλιάς Αργιθέας κατά την εισήγησή του

Στη συνέχεια ο Ευστάθιος Πελαγίδης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, παρουσίασε τη δεύτερη θεματική ενότητα: «Εκκλησία και μοναστικά κέντρα στον Πόντο – Ο εθνικός και πολιτιστικός τους ρόλος». Ο καθηγητής ανέφερε σημαντικά στοιχεία για τις εκκλησίες και τα μοναστήρια του Πόντου, με λεπτομέρειες ως προς το ρόλο που διαδραμάτισαν στο πέρασμα του χρόνου.

Οι νεολαίοι μετά το τέλος των εισηγήσεων διατύπωσαν ερωτήσεις πάνω στα θέματα, εξέφρασαν τις απόψεις τους και έκαναν έναν εποικοδομητικό διάλογο.

Οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν γειτονικές μονές σε μαγευτικά τοπία της περιοχής.

Η τρίτη και τελευταία θεματική ενότητα για το Σάββατο είχε εισηγήτρια την Ελένη Κριτσιβέλα, δασκάλα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας. Το θέμα της εισήγησής της ήταν «Πόντος έν άστρον φωτεινόν». Η συγγραφέας επισήμανε την επιτακτική ανάγκη για τη συνδρομή των συλλόγων στην μεταλαμπάδευση της ιστορίας της Μικρασιατικής Καταστροφής στους μαθητές και τα σχολεία.


Στιγμές ξεκούρασης, γνωριμιών αλλά και επιμόρφωσης το τριήμερο για τους νεολαίους (φωτ.: Πίστη Παυλίδου)

Η βραδιά έκλεισε τις πρώτες πρωινές ώρες υπό τους ήχους ποντιακής μουσικής.

Την τελευταία μέρα της Συνάντησης έγινε εισήγηση με θέμα «Η οικονομία του Πόντου στους τελευταίους αιώνες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας». Εισηγητής ήταν ο δρ νεότερης και σύγχρονης Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, ο οποίος έκανε μια σύντομη αναφορά στην οικονομία του Πόντου, χωρίζοντας την σε τρεις περιόδους, δίνοντας πληροφορίες για την εκάστοτε περίοδο.

Οι νεολαίοι της ΠΟΕ αφού κατέθεσαν τις σκέψεις, τις ιδέες και τους προβληματισμούς τους, διατύπωσαν τα συμπεράσματά τους και η 12η Πανελλήνια Συνάντηση της Ποντιακής Νεολαίας ολοκληρώθηκε με την έκδοση ψηφίσματος.

Ψήφισμα εξέδωσε και η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας την ΠΟΑΣ, το οποίο κατέθεσε στην Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της ΠΟΕ.


12η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας

Κατά την έναρξη των διαδικασιών χαιρέτισαν ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Κωνσταντίνος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων Γεώργιος Βαρυθυμιάδης, ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Χρήστος-Δημήτριος Τοπαλίδης, ο πρόεδρος της ΔΙΣΥΠΕ Γεώργιος Παρχαρίδης, ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, και τέλος ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της ΠΟΕ, Γρηγόρης Κεσαπίδης.

Τη Συνάντηση τίμησαν με την παρουσία τους, κατά τη διάρκεια του τριημέρου, ο βουλευτής, γ.γ. της ΔΙΣΥΠΕ και μέλος του ΔΣ της ΠΟΕ Ιωάννης Αντωνιάδης, ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Σπηλιάς Αργιθέας Νεκτάριος Μητρόπουλος η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αργιθεάτικων Συλλόγων Αθηνά-Μαρία Μαυραντζά, και μέλη του ΔΣ της Συντονιστικής Επιτροπή Νεολαίας της ΠΟΑΣ.

  • Φωτογραφίες: Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος.