7 Σεπτέμβριος 2016, 17:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Σεπτέμβριος 2016, 17:38

Φωτιάδης: Η Τουρκία θα αναγκαστεί να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

  • Η ιστορία των Ελλήνων του Πόντου στο Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο Παύλου Μελά
    Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φωτιάδης κατά την ομιλία του στη 2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας

Λίγες ώρες πριν από τη διάλεξή του στην Ελληνοαμερικανική Ένωση με θέμα τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φωτιάδης μίλησε στη HuffPost Greece και στον δημοσιογράφο Κώστα Μαυραγάνη.

«Ο Ερντογάν μπορεί να έχει κερδίσει προσωρινά (μετά τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας), αλλά η Τουρκία θα αναγκαστεί να συμβιβαστεί με το παρελθόν της, αν θέλει κάποια στιγμή να λέγεται ευρωπαϊκή χώρα και να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε μεταξύ άλλων ο ιστορικός, και εκτίμησε ότι κάποια στιγμή η Άγκυρα θα αναγκαστεί να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Ο Κωνσταντίνος Φωτιάδης εφιστά την προσοχή στη σημασία των εγγράφων-ντοκουμέντων των τότε συμμάχων των Τούρκων – των «Κεντρικών Δυνάμεων» του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Όπως σημειώνει, το 2015 ο Γερμανός πρόεδρος Γιόακιμ Γκάουκ, παραδέχτηκε ότι στο έγκλημα της γενοκτονίας των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων του Πόντου δεν ήταν μόνο υπεύθυνοι οι Νεότουρκοι αλλά και «εμείς οι Γερμανοί», οι οποίοι ως σύμμαχοί τους επέτρεψαν να προχωρήσουν σε αυτά τα μέτρα.

«Βρισκόμαστε σε πολύ καλή συγκυρία τώρα που τα θέματα των γενοκτονιών παίρνουν άλλη διάσταση από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, τα οποία ευαισθητοποιήθηκαν να αναδείξουν τέτοια ζητήματα», σημειώνει.

Ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα που είχε προκύψει από τις δηλώσεις του Νίκου Φίλη, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κάνει λόγο για «τουρκολαγνεία» κάποιων Ελλήνων, και συμπληρώνει πως ο υπουργός Παιδείας έχει συμπαραστάτες μόνο κάποιους φανατικούς Τούρκους, γιατί εκεί χαιρετίστηκε η δήλωσή του.

«Έκανε κακό· η τουρκική κυβέρνηση, εν μέσω μιας περιόδου που δεχόταν πυρά, απέκτησε ουσιαστικό συνήγορο έναν Έλληνα υπουργό», καταλήγει.

  • Όλη η συνέντευξη του Κωνσταντίνου Φωτιάδη στη huffingtonpost.gr.
Εκδηλωσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ07
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
2016