7 Σεπτέμβριος 2016, 12:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Σεπτέμβριος 2016, 11:43

Το Soyuz προσεδαφίστηκε στο Καζακστάν μετά από 172 μέρες στο Διάστημα (βίντεο)

  • Το Soyuz προσεδαφίστηκε στο Καζακστάν μετά από 172 μέρες στο Διάστημα (βίντεο)
    Η στιγμή της προσεδάφισης σε στέπα του Καζακστάν (φωτ.: EPA / Maxim Shipenkov)
  • Το Soyuz προσεδαφίστηκε στο Καζακστάν μετά από 172 μέρες στο Διάστημα (βίντεο)
    Διασώστες κουβαλούν τον κοσμοναύτη Όλεγκ Σκριπότσκα (φωτ.: EPA / Maxim Shipenkov)
  • Το Soyuz προσεδαφίστηκε στο Καζακστάν μετά από 172 μέρες στο Διάστημα (βίντεο)
    Από αριστερά: Τζεφ Ουίλιαμς, Αλεξέι Οβτσίνιν και Όλεγκ Σκριπότσκα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου (φωτ.: EPA / Maxim Shipenkov)

Μετά από 172 ημέρες παραμονής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), το πλήρωμα του Soyuz TMA-20M επέστρεψε στη Γη. Οι δύο Ρώσοι και ο ένας Αμερικανός που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της NASA προσεδαφίστηκαν με τη διαστημική κάψουλα σε στέπα του Καζακστάν, αφού έκαναν το γύρο της Γης 2.752 φορές.

Τον επικεφαλής της αποστολής Τζεφ Ουίλιαμς και τους κοσμοναύτες Όλεγκ Σκριπότσκα και Αλεξέι Οβτσίνιν περιμέναν ρωσικές ομάδες έρευνας και διάσωσης.

«Τέσσερις φορές το χρόνο στον ISS  αλλάζουν τουλάχιστον τα μισά μέλη του πληρώματος. Είναι μια σημαντική στιγμή, κάπως γλυκόπικρη», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Αμερικανός Τζεφ Ουίλιαμς.

Κατά τη διάρκεια της αποστολής με την κωδική ονομασία «Expedition 48»,τα μέλη του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού διεξήγαγαν εκατοντάδες πειράματα σε τομείς όπως η βιολογία και η βιοτεχνολογία. Στον ISS παραμένουν τα μέλη με αποστολής «Expedition 49»: η Αμερικανίδα Κέιτ Ρούμπινς, ο Ιάπωνας Τακούγια Ονίσι και ο Ρώσος Ανατόλι Ιβανίσιν.

Η αναχώρηση της επόμενης αποστολής από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ έχει προγραμματιστεί για τις 23 Σεπτεμβρίου.