7 Σεπτέμβριος 2016, 16:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Σεπτέμβριος 2016, 14:59

Τα μεσάνυχτα η Τελετή Έναρξης των 15ων Παραολυμπιακών Αγώνων

  • Τα μεσάνυχτα η Τελετή Έναρξης των 15ων Παραολυμπιακών Αγώνων
    (Φωτ.: rio2016.com)

Λίγες ώρες απέμειναν για την Τελετή Έναρξης των 15ων Παραολυμπιακών Αγώνων του Ρίο 2016 που θα πραγματοποιηθούν από τις 7 ως τις 18 Σεπτεμβρίου. Απόψε τα μεσάνυχτα, η γαλανόλευκη θα κυματίσει περήφανα και πάλι μέσα στο «Μαρακανά», 34 ημέρες μετά την είσοδο στο θρυλικό στάδιο της Μαρίας Μπεκατώρου μαζί με την ελληνική αποστολή των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης, πρωταθλητής στο μπότσια, επιλέχθηκε (από την Ολομέλεια της Παραολυμπιακής Επιτροπής) ως σημαιοφόρος της ελληνικής ομάδας στους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί σε 11 αθλήματα με συνολικά 41 άνδρες και 13 γυναίκες. Τα αθλήματα που θα έχουν ελληνική εκπροσώπηση είναι η αντισφαίριση με αμαξίδιο, η άρση βαρών σε πάγκο, η ιστιοπλοΐα, η κολύμβηση, το μπότσια, η ξιφασκία με αμαξίδιο, η ποδηλασία, η σκοποβολή, ο στίβος, ο τζούντο και τοξοβολία.

Στη διοργάνωση μετέχουν συνολικά 4.500 αθλητές από 176 χώρες, μεταξύ αυτών και δύο πρόσφυγες που συγκροτούν την ομάδα των Ανεξάρτητων Παραολυμπιακών Αθλητών (IPA). Οι αθλητές θα πάρουν μέρος σε 528 αγωνίσματα 23 αθλημάτων.

Με τρία αθλήματα ποδαρικό η Ελλάδα
Ειδικότερα, για την πρώτη ημέρα (8 Σεπτεμβρίου), η Ελλάδα κάνει ποδαρικό στη διοργάνωση με τρία αθλήματα: κολύμβηση, στίβο και ποδηλασία πίστας. Στην κολύμβηση συμμετέχουν οι Σεμιχά Ριζάογλου και Αλεξάνδρα Σταματοπούλου στα 100μ. ελεύθερο γυναικών κατηγορίας S3. Τα προκριματικά γίνονται το πρωί (16:41 ώρα Ελλάδας).

Στον στίβο, ελληνικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν η σφαίρα ανδρών F32 (16:05), τα 100μ. ανδρών Τ44 (23:42) και το μήκος γυναικών (00:08). Στη σφαίρα συμμετέχουν οι Νίκος Γονιός, Δημήτρης Ζησίδης και Θανάσης Κωνσταντινίδης. Ο Μιχάλης Σείτης συμμετέχει στα προκριματικά των 100μ. Όσον αφορά την Στέλλα Σμαραγδή, συμμετέχει στον τελικό του μήκους κατηγορίας Τ47. Τέλος στην ποδηλασία πίστας συμμετέχουν οι Θανάσης Μπαράκας/Κωνσταντίνος Τρουλινός στα προκριματικά της ατομικής καταδίωξης ανδρών (17:57).

Ο πρέσβης της Ελλάδας στην Βραζιλία, Κυριάκος Αμοιρίδης, μιλώντας στο Πρακτορείο Sport, υποστήριξε ότι ξεπεράστηκαν κάποια προβλήματα και όλοι πλέον επικεντρώνονται στο αγωνιστικό κομμάτι. «Εύχομαι καλή επιτυχία στους αθλητές μας. Να ευχαριστηθούν τη συμμετοχή τους στους αγώνες αλλά και τη διαμονή τους στο Ρίο.


(Φωτ.: Rio 2016 / Alex Ferro)

»Οι Έλληνες που μένουν στο Ρίο, όπως έγινε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, έτσι και στους Παραολυμπιακούς πιστεύω ότι θα σταθούν στο πλευρό των αθλητών μας. Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες θεωρώ ότι είναι σημαντικότεροι και ουσιαστικότεροι από τους Ολυμπιακούς. Και τα παιδιά αυτά αξίζουν το θαυμασμό αλλά και το σεβασμό μας για τον καθημερινό τους αγώνα», συμπλήρωσε.