11 Σεπτέμβριος 2016, 12:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Σεπτέμβριος 2016, 11:59

Ποντιακή ψυχή πίσω από την προσπάθεια ανέγερσης μνημείου για τον Αυστραλό σωτήρα των προσφύγων

  • Ποντιακή ψυχή πίσω από την προσπάθεια ανέγερσης μνημείου για τον Αυστραλό σωτήρα των προσφύγων
    Πρόσφυγες (φωτ. του ίδιου του George Devine Treloar, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)

Τον ανδριάντα του Τζορτζ Ντέβιν Τρελόαρ, ενός ανθρώπου που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην εγκατάσταση των Ελλήνων προσφύγων στη μητέρα πατρίδα Ελλάδα, όταν αυτοί ξεριζώθηκαν βιαίως από τις εστίες τους στον Πόντο, τη Θράκη, την Ιωνία και όλη την Ανατολή, φιλοδοξούν να ανεγείρουν στη γενέτειρά του, το Μπαλαράτ της Αυστραλίας, οι Πόντιοι της παροικίας που θέλουν με αυτό τον τρόπο να πουν ένα μεγάλο ευχαριστώ για την ίδια την ύπαρξή τους. Γιατί, όπως έχει δηλώσει με τον πιο γλαφυρό τρόπο η ψυχή αυτού του εγχειρήματος, η πρόεδρος της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Ωκεανίας, Λίτσα Αθανασιάδη, «Χωρίς τον Τρελόαρ, μπορεί να μην ήμουν εδώ, όπως και πολλοί άλλοι».

Το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου δίδεται στο Μπαλαράτ το εναρκτήριο λάκτισμα για την καμπάνια χρηματοδότησης ανέγερσης του μνημείου προς τιμήν του Τρελόαρ.

Με ένα κοκτέιλ, η Μέριμνα Ποντίων Κυριών Ωκεανίας μαζί με την Κεντρική Ένωση Ποντίων Μελβούρνης και Βικτώριας «Ποντιακή Εστία» ξεκινούν την προσπάθεια εκεί όπου το 1884 γεννήθηκε ο ανθρωπιστής Ύπατος Αρμοστής της Κοινωνίας των Εθνών για τους πρόσφυγες, με ευθύνη την Ανατολική Μακεδονία και τη Δυτική Θράκη, ώστε να γίνει πραγματικότητα το όνειρο για ένα μνημείο στο Μπαλαράτ το 2017.


Η Οργανωτική Επιτροπή Μνήμης για τον Τρελόαρ (από αριστερά: Jim Claven, Βίβιαν Μόρις, Ντιν Καλύμνιος,
Ιωάννης Σαλπιγκτίδης, Τζον Πανταζόπουλος, Λίτσα Αθανασιάδη, Λι Ταρλάμης, Πένη Τσομπανοπούλου και Νίκος Κρικέλης)

Σύμφωνα με όσα είπε η Λίτσα Αθανασιάδη πρόσφατα στην εφημερίδα Νέος Κόσμος της Αυστραλίας, ο Δήμος Μπαλαράτ δώρισε ήδη έναν υπέροχο χώρο, για να στηθεί ο ανδριάντας, ενώ ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθεια και κινητοποιήθηκε προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί η τοπική κοινωνία. Για το μνημείο έχουν συγκεντρωθεί ήδη 100.000 δολάρια Αυστραλίας.

Ο Τζορτζ Τρελόαρ δούλεψε σκληρά, και μέχρι το 1923 είχε φροντίσει για την εγκατάσταση 108.000 προσφύγων.

Συγκρουόμενος κάποτε με την αδιαφορία αξιωματούχων στους διεθνείς οργανισμούς στη Γενεύη, και άλλοτε με λογικές της αθηναϊκής εξουσίας που εμπόδιζαν την προκοπή των προσφύγων, ο Τρελόαρ ίδρυσε 12 χωριά· το Θρυλόριο, μάλιστα φέρει το όνομά του ελληνοποιημένο.