5 Σεπτέμβριος 2016, 21:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2016, 19:58

ΥΠΟΙΚ για την υποδόση: Είμαστε εντός χρονοδιαγράμματος

  • ΥΠΟΙΚ για την υποδόση: Είμαστε εντός χρονοδιαγράμματος

Την άποψη ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την υποδόση και ότι «είμαστε εντός του χρονοδιαγράμματος», επιχειρεί να περάσει το υπουργείο Οικονομικών μετά την αποκάλυψη της οικονομικής εφημερίδας του Ντίσελντορφ Handelsblatt, σύμφωνα με την οποία η χώρα μας δεν πρόκειται να πάρει ούτε ευρώ από το Eurogroup του Σεπτεμβρίου!

Μάλιστα, στην απάντηση του ΥΠΟΙΚ αναφέρεται ότι υπάρχει περίπτωση να μην πάρουμε την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ ούτε μέχρι το τέλος του χρόνου αλλά δεν πρέπει να ανησυχούμε.

Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η έγκριση κονδυλίων δεν θα υπάρξει ούτε στην τακτική σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 10 Οκτωβρίου και, κατά πάσα πιθανότητα, ούτε καν εντός του έτους. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές,  για να εκταμιευθεί η υποδόση πρέπει να διαπιστώσουν την πρόοδο στην υλοποίηση των δράσεων-ουρά της πρώτης αξιολόγησης, οι Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM).

Με βάση τα αποτελέσματα των επαφών που θα πραγματοποιήσουν στην Ελλάδα από τις 12 Σεπτεμβρίου και μετά, θα συντάξουν την «έκθεση συμμόρφωσης». Στη συνέχεια, θα εκταμιευθεί η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, σημαντικό μέρος της οποίας θα οδεύσει για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες. Εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να αρχίσει η δεύτερη αξιολόγηση, η ολοκλήρωση της οποίας συναρτάται άμεσα τόσο με τις συζητήσεις για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα όσο και με μία νέα δόση ύψους 6,1 δισ. ευρώ.

Σήμερα πάντως βγήκε η επίσημη ατζέντα της συνεδρίασης του Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου στην Μπρατισλάβα και  δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο Συμβούλιο θα συζητηθεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί από την Ελλάδα στην εκπλήρωση των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση περαιτέρω χρηματοδοτικής στήριξης στο πλαίσιο του προγράμματος. Ειδικότερα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να ενημερωθούν από τους εκπροσώπους των θεσμών και τις ελληνικές αρχές σχετικά με την υλοποίηση των ενδιάμεσων στόχων και την πρόοδο στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.