7 Σεπτέμβριος 2016, 12:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Σεπτέμβριος 2016, 12:46

Αποκαλυπτήρια προτομής του Έλληνα ευεργέτη Γρηγορίου Μαρασλή στην Οδησσό

  • Αποκαλυπτήρια προτομής του Έλληνα ευεργέτη Γρηγορίου Μαρασλή στην Οδησσό
    Ο δήμαρχος της Οδησσού Γκενάντι Τρουχάνοφ αποκαλύπτει το μνημείο

Η Οδησσός, με αφορμή τα 222 χρόνια από την ίδρυσή της καθώς και τη μακραίωνη ελληνική ιστορία της, απέκτησε ένα ακόμα πολιτιστικό μνημείο που τιμά τον ελληνικό πολιτισμό. Στις 2 Σεπτεμβρίου στην Ελληνική Πλατεία της παραθαλάσσιας πόλης της Ουκρανίας πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Έλληνα ευεργέτη Γρηγορίου Μαρασλή. Στην εκδήλωση συγκεντρώθηκε μεγάλος αριθμός Ελλήνων αλλά και φιλελλήνων.

Η πρωτοβουλία της ανέγερσης του μνημείου ανήκει στην ελληνική κοινότητα Οδησσού· χορηγός του ο πρόεδρος των Ελλήνων Επιχειρηματιών και Επιχειρήσεων Παντελής Μπούμπουρας.

«Αυτό ήταν μόνο η αρχή. Ήδη σχεδιάζουμε να κατασκευάσουμε ένα σχολείο που θα φέρει το όνομα του Γρηγορίου Μαρασλή. Θα έχει συνολική επιφάνεια 4.000 τ.μ. και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2021» δήλωσε ο Π. Μπούμπουρας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.


Ο Παντελής Μπούμπουρας αποκάλυψε τα σχέδιά του για το μέλλον

«Σήμερα είναι μια μεγάλη γιορτή και πρέπει να επισημάνουμε την αξία αυτού του ανθρώπου που βοήθησε στην ανοικοδόμηση και την ανάπτυξη της Οδησσού. Σήμερα, μετά από τόσα χρόνια, είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε την αξία του Μαρασλή. Είμαστε ευγνώμονες που είχαμε την τύχη να χτιστεί το μνημείο στην πόλης μας», δήλωσε ο δήμαρχος της Οδησσού Γκενάντι Τρουχάνοφ.


Ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ουκρανία Βασίλης Παπαδόπουλος (αριστερά) μίλησε για τον ελληνισμό της διασποράς
μέσω διερμηνέα

Παρών στα αποκαλυπτήρια ήταν και ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ουκρανία Βασίλης Παπαδόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι «τα χρόνια επί της δημαρχίας του Μαρασλή ήταν τα καλύτερα και πιο καρποφόρα για τον ελληνισμό της διασποράς. Η δράση του βοήθησε στην ανάπτυξη της πόλης με την ίδρυση βιβλιοθηκών, θεάτρων, μουσείων και σχολείων. Ελπίζω ότι η συνεργασία της Οδησσού και της Ελλάδας θα συνεχιστεί και στο μέλλον».


Συγκινημένος ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων της Οδησσού «Γρηγόριος Μαρασλής», Βασίλης Συμβουλίδης

«Αγαλλίασε η ψυχή μου που είμαι παρών σήμερα εδώ και που πρόλαβα να ζήσω αυτό το γεγονός. Είναι μια μεγάλη μέρα για το σύλλογό μας, αλλά και γενικότερα για τον ελληνισμό της Οδησσού» δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων της Οδησσού «Γρηγόριος Μαρασλής», Βασίλης Συμβουλίδης.

Ο σχεδιασμός του γλυπτού έγινε σύμφωνα με τα προσχέδια εκατό χρόνων του γνωστού Ρώσου γλύπτη Μπόρις Έντουαρντς, τα οποία υλοποίησε ο αρχιτέκτονας Βλαντίμιρ Γκλαζίριν.