4 Σεπτέμβριος 2016, 21:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Σεπτέμβριος 2016, 21:55

Ταπεινωτική ήττα Μέρκελ στην εκλογική της περιφέρεια

  • Ταπεινωτική ήττα Μέρκελ στην εκλογική της περιφέρεια
    Λάιφ-Έρικ Χολμ: Ο μεγάλος νικητής των τοπικών εκλογών της Κυριακής στη Γερμανία, ο επικεφαλής του AfD στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία (φωτ.: EPA / Daniel Bockwoldt)

Το αντιμεταναστευτικό, λαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) κατέγραψε μεγάλη εκλογική νίκη εξασφαλίζοντας τη δεύτερη θέση στις τοπικές εκλογές του Μεκλεμβούργου-Πομερανίας, εκλογική περιφέρεια της Γερμανίδας καγκελαρίου, η οποία πληρώνει όπως φαίνεται το τίμημα της πολιτικής της υποδοχής των προσφύγων στο γερμανικό έδαφος.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) εξασφαλίζει την πρώτη θέση με το 30% των ψήφων, σύμφωνα με τα exit polls, έχοντας υποχωρήσει κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2011. Ακολουθεί το AfD με το 21% των ψήφων και η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της καγκελαρίου με το 19%-20% των ψήφων στην τρίτη θέση.

«Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι αφήνουμε πίσω μας την CDU της Μέρκελ [...] και ίσως αυτό να είναι και η αρχή του τέλους της καγκελαρίου Μέρκελ», δήλωσε ο Λάιφ-Έρικ Χολμ, επικεφαλής της Εναλλακτικής για τη Γερμανία στο κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Πομερανίας, το οποίο ανήκε στην πρώην Ανατολική Γερμανία.

Το AfD βάσισε την εκστρατεία του «στο χάος» που προκάλεσε η απόφαση της Γερμανίδας Καγκελαρίου να ανοίξει τις πόρτες της Γερμανίας στους πρόσφυγες. Και πέτυχε έτσι να κάνει θριαμβευτική είσοδο στο τοπικό κοινοβούλιο κατά την πρώτη του συμμετοχή στις εκλογές του συγκεκριμένου κρατιδίου.