4 Σεπτέμβριος 2016, 21:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Σεπτέμβριος 2016, 21:00

Αναστασιάδης: Τι θα αλλάξουμε στο σχέδιο Ανάν

  • Αναστασιάδης: Τι θα αλλάξουμε στο σχέδιο Ανάν
    Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης (Δ) (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΚΥΠΕ / Κάτια Χριστοδούλου)

Παρά το ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, όπως και ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, είχαν δεσμευτεί ότι δεν θα συζητάνε για το περιεχόμενο των συνομιλιών, ο καθένας δίνει τη δική του εκδοχή προετοιμάζοντας τις δυο πλευρές.

Σε δηλώσεις του, την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου, ο Νίκος Αναστασιάδης ο οποίος εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, μιλώντας στο μνημόσυνο των ηρώων Ιωνά Νικολάου, Κυριάκου Κολοκάση και Κυριάκου Κακουλλή, απαρίθμησε τα σημεία τα οποία θεωρεί ότι παρουσιάζουν βελτίωση σε σχέση με το σχέδιο Ανάν.

Ειδικότερα πρόβαλε τα παρακάτω ως τα θετικά του νέου σχεδίου που διαμορφώνεται στις συνομιλίες:

  1. Κατοχύρωση των τεσσάρων βασικών ελευθεριών, με ανεμπόδιστη διακίνηση, εγκατάσταση, απόκτηση περιουσίας ή άσκηση επαγγέλματος σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια.
  2. Οριστικός τερματισμός εποικισμού.
  3. Έμπρακτη αναγνώριση του σεβασμού στο δικαίωμα του ιδιοκτήτη περιουσίας, με πέντε επιλογές ως θεραπεία.
  4. Διαμόρφωση συστήματος διακυβέρνησης, στο οποίο δεν θα υπάρχουν αδιέξοδα και θα μειώνονται στον ελάχιστο βαθμό οι κίνδυνοι ρήξης.
  5. Συμφωνία για εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε όλη την έκταση του κράτους.
  6. Κατοχύρωση της μιας και μόνης διεθνούς προσωπικότητας του κράτους, της μιας και μόνης κυριαρχίας και της μιας και μόνης υπηκοότητας.

Τέλος ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει δήλωση του κατοχικού ηγέτη για νέο σύστημα που θα είναι προσαρμοσμένο στα δύο ιδρυτικά κρατίδια, απάντησε ότι δεν σχολιάζει γιατί τον ενδιαφέρει αυτό που καταθέτει η ελληνοκυπριακή πλευρά.