4 Σεπτέμβριος 2016, 18:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Σεπτέμβριος 2016, 16:55

Οι Ρώσοι προτιμούν τα ελληνικά καπνά

  • Οι Ρώσοι προτιμούν τα ελληνικά καπνά

Την πρώτη θέση στη σύνθεση των ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία το πρώτο εξάμηνο του 2016, με μερίδιο 8,4%, κατέλαβαν τα ακατέργαστα καπνά με συνολική αξία 7 εκ. ευρώ. Πρόκειται για θεαματική αύξηση της τάξης του 70,5%.

Αυτό αναφέρει το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Μόσχας με βάση τα στοιχεία του διμέρους εμπορίου για το πρώτο εξάμηνο του 2016.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, που έχουν αντληθεί από τη Eurostat, η πτωτική πορεία που κατέγραψε το διμερές εμπόριο Ελλάδας-Ρωσίας κατά το 2015, αν και παρουσίασε σημάδια επιβράδυνσης, συνεχίστηκε και κατά το πρώτο εξάμηνο του χρόνου.

Ο όγκος εμπορίου μειώθηκε κατά 27% και ανήλθε σε 1,3 δισ. ευρώ, με τις ελληνικές εξαγωγές να διαμορφώνονται σε 84 εκ. ευρώ, μειωμένες κατά 15%, και τις εισαγωγές να ανέρχονται σε 1,2 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά σχεδόν 28%. Το εμπορικό ισοζύγιο, παρά τη βελτίωσή του, παρέμεινε έντονα ελλειμματικό για τη χώρα μας.

Όσον αφορά στη σύνθεση των ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία, μετά τα ακατέργαστα καπνά που κατέχουν την πρώτη θέση, ακολουθούν τα λάδια πετρελαίου με μερίδιο 8,1%, τα επιβατικά πλοία με 7,5%, τα ενδύματα από γούνα με μερίδιο 7,4%, τα οποία ωστόσο συνεχίζουν να παρουσιάζουν σημαντική μείωση 60%, και οι τηλεφωνικές συσκευές με μερίδιο 4,9%.

Από την πλευρά των εισαγωγών από τη Ρωσία, το συντριπτικό μερίδιο κατέχουν τα λάδια από πετρέλαιο ή από ασφαλτούχα ορυκτά (64,5%), και ακολουθούν το φυσικό αέριο (13%), και το αργίλιο, όχι σε κράμα, αλλά σε ακατέργαστη μορφή (11,5%).