4 Σεπτέμβριος 2016, 16:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Σεπτέμβριος 2016, 15:38

H συνάντηση Ομπάμα-Ερντογάν στην Κίνα

  • H συνάντηση Ομπάμα-Ερντογάν στην Κίνα
    Ο πρόεδρος Ερντογάν με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Σύνοδο των G20 στην Κίνα (EPA / Lintao Zhang)

Στο περιθώριο της Συνόδου των G20, στο Χανγκτζόου της Κίνας συναντήθηκαν ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι δύο άνδρες επαναβεβαίωσαν μετά τη συνάντηση την πρόθεσή τους να επιλύσουν τις διαφορές τους, παρά την ένταση των τελευταίων εβδομάδων.

Ένταση που σχετίζεται με το αίτημα της Τουρκίας για έκδοση από τις ΗΠΑ του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν και την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» στη Συρία.

Ο Μπαράκ Ομπάμα φέρεται να δήλωσε, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hürriyet στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως η κυβέρνησή του θα εργαστεί με την Τουρκία ώστε να εξασφαλισθεί πως θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι υπεύθυνοι για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Ο Ερντογάν από την πλευρά του υποστήριξε ότι η τουρκική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών θα επισκεφθούν άμεσα τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο των διαδικασιών που πρέπει να προηγηθούν της έκδοσης Γκιουλέν.

Σε ό,τι αφορά δε το καυτό θέμα της στρατιωτικής επιχείρησης της Άγκυρας στη Συρία, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε, σύμφωνα με την Hürriyet, την αποφασιστικότητα της χώρας του να τη συνεχίσει μέχρι την πάταξη των τρομοκρατικών ομάδων, στις οποίες συμπεριέλαβε εκτός από το Ισλαμικό Κράτος, το PKK, το Κόμμα  Δημοκρατικής Ενότητας (PYD) και τη συριακή πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα να μην δει τη δημιουργία «ενός διαδρόμου τρομοκρατών» στα νότια της χώρας του.

Η συνάντηση των δύο ανδρών ήταν η πρώτη μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, που έγινε η αφορμή για την περαιτέρω επιδείνωση των ήδη τεταμένων σχέσεων των δύο χωρών, λόγω των διαφορετικών επιδιώξεών τους στη γεωπολιτική σκακιέρα της περιοχής. Στο περιθώριο της Συνόδου πραγματοποιήθηκε ξεχωριστή συνάντηση και των ΥΠΕΞ των δύο χωρών, Τζον Κέρι και Μεβλούτ Τσαβούσογλου.