4 Σεπτέμβριος 2016, 14:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Σεπτέμβριος 2016, 13:01

Τα σχολεία αρχίζουν, οι ψείρες γιορτάζουν

  • Τα σχολεία αρχίζουν, οι ψείρες γιορτάζουν

Η φθειρίαση του τριχωτού (ψείρες) είναι ένα παγκόσμιο και πολύ συνηθισμένο φαινόμενο ακόμα και στις… καλύτερες οικογένειες. Γι΄αυτό λοιπόν δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας, αφού εκτός από τα φαρμακευτικά σκευάσματα, υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές λύσεις απαλλαγής από το ενοχλητικό παράσιτο.

Οι ψείρες μολύνουν το τριχωτό της κεφαλής και συνήθως προσβάλλουν παιδιά σχολικής ηλικίας. Σπάνια προσβάλλουν μωρά.

Και καθώς οι μικροί μας ήρωες επιστρέφουν σε λίγες ημέρες στα θρανία, ας δούμε πως μπορούμε να τους προστατεύσουμε. Στο εμπόριο υπάρχει πλέον πληθώρα αντιφθειρικών προϊόντων, κάποια με αιθέρια έλαια και φυσικά εκχυλίσματα, ώστε να είναι φιλικά για το δέρμα των παιδιών κάτω των δύο ετών.

Επιπλέον όμως υπάρχουν και μια σειρά εναλλακτικών τρόπων αντιμετώπισης του φαινομένου. Μια από τις πιο συνηθισμένες είναι η απομάκρυνση των ψειρών με υγρό χτένισμα. Τοποθετούμε το ειδικό χτενάκι στην κορυφή του κεφαλιού και χτενίζουμε επιμελώς από τις ρίζες έως τις άκρες των μαλλιών. Επαναλαμβάνουμε το χτένισμα τουλάχιστον 2 φορές κάθε 3-4 ημέρες για 2 εβδομάδες από την τελευταία φορά που βρήκαμε ώριμη ψείρα. Είναι σίγουρα η πιο χρονοβόρος μέθοδος, αλλά και η πλέον ασφαλής.

Εναλλακτικά μπορούμε να εφαρμόσουμε κατά μήκος των μαλλιών ένα δυνατό στοματικό διάλυμα, να τυλίξουμε με ένα αδιάβροχο σκουφάκι και να το αφήσουμε να δράσει για μία περίπου ώρα. Μετά ξεπλένουμε και απομακρύνουμε τις ψείρες με το χτένι.

Ιδιαίτερα αποτελεσματική στην ασφυξία της ψείρας είναι και η μαλακτική κρέμα μαλλιών. Απλώνουμε αποβραδίς στο κεφαλάκι του παιδιού, τυλίγουμε με ένα αδιάβροχο σκουφάκι και ξεπλένουμε το πρωί. Στη συνέχεια χτενίζουμε πολύ καλά με το ειδικό χτένι. Η θεραπεία καλό είναι να μην επαναλαμβάνεται περισσότερες από μια φορά την εβδομάδα.

Σε κάθε περίπτωση όταν εμφανιστεί κρούσμα ψείρας στην οικογένεια:

  1. Εξετάζουμε τα μαλλιά και το κεφάλι όλων των μελών της οικογένειας και θεραπεύουμε όσους έχουν μολυνθεί.
  2. Ενημερώνουμε το σχολείο του παιδιού και το αφήνουμε να επιστρέψει στο σχολείο μετά την εφαρμογή της τοπικής φαρμακευτικής αγωγής.
  3. Δεν ανταλλάσσουμε χτένες, βούρτσες μαλλιών, καπέλα, πετσέτες, κλινοσκεπάσματα, παιχνίδια και γενικώς αντικείμενα που χρησιμοποιεί το άτομο που έχει φθειρίαση.