4 Σεπτέμβριος 2016, 09:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Σεπτέμβριος 2016, 09:32

Διεθνές βραβείο σε Έλληνα φωτογράφο για την καταγραφή της προσφυγικής κρίσης

  • Διεθνές βραβείο σε Έλληνα φωτογράφο για την καταγραφή της προσφυγικής κρίσης

Ο Έλληνας φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) Άρης Μεσσήνης κέρδισε το βραβείο Visa d' or News του διεθνούς φεστιβάλ φωτοειδησεογραφίας Visa pour Image, που έγινε στο Περπινιάν της νότιας Γαλλίας, για τα στιγμιότυπα που κατέγραψε κατά τη μαζική άφιξη προσφύγων και μεταναστών το 2015 στη Λέσβο.

«Κατέγραψα τον αγώνα τους για μια καλύτερη ζωή», δήλωσε ο Άρης Μεσσήνης παραλαμβάνοντας το βραβείο του, το βράδυ του Σαββάτου 3 Σεπτεμβρίου.

«Ο φωτογράφος μας Άρης Μεσσήνης έκανε μια αξιοσημείωτη δουλειά πάνω στους μετανάστες μ' αυτή τη δυνατή και συγκινητική σειρά φωτογραφιών που αναστατώνει τον θεατή», συγχαίρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Γαλλικού Πρακτορείου Εμμανουέλ Ογκ.

Ο 39χρονος δημιουργός εργάζεται από το 2003 για το Γαλλικό Πρακτορείο. Έχει επίσης βραβευθεί με το βραβείο Bayeux-Calvados των πολεμικών ανταποκριτών, για την κάλυψη της λιβυκής κρίσης το 2011.

Για την κάλυψη της άφιξης των προσφύγων στη Λέσβο έχει γράψει στο μπλογκ του Γαλλικού Πρακτορείου: «Είναι δύσκολο επίσης να πρέπει να μεταδώσεις τα βάσανα των ανθρώπων, τον πόνο τους, ενώ ο δεν διατρέχεις ο ίδιος κανέναν κίνδυνο. Όταν καλύπτεις έναν πόλεμο, απειλείσαι κι εσύ, είσαι λοιπόν κατά κάποιον τρόπο πιο πολύ στην ίδια θέση με τους ανθρώπους που φωτογραφίζεις».

«Όμως εδώ δεν κινδυνεύεις καθόλου. Γι' αυτό συχνά αφήνω τη μηχανή και βοηθάω. Είναι μια ανάγκη», συμπλήρωνε στο ίδιο κείμενο.