4 Σεπτέμβριος 2016, 11:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Σεπτέμβριος 2016, 10:04

Κρίσιμες τοπικές εκλογές για τη Μέρκελ

  • Κρίσιμες τοπικές εκλογές για τη Μέρκελ

Οι σημερινές εκλογές στο γερμανικό κρατίδιο Μεκλεμβούργο-Δ.Πομμερανία κάνουν την Άνγκελα Μέρκελ να ανησυχεί. Εκεί που αρχικά όλοι πίστευαν πως χαμένοι θα βγουν κυρίως οι Σοσιαλδημοκράτες, τώρα μπαίνουν στην... πρίζα και οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ καθώς η «σφήνα» του ξενοφοβικού AfD εμφανίζεται ικανή ακόμη και να ξεπεράσει το CDU.

Στο κρατιδιακό Κοινοβούλιο του γραφικού Σβέριν ισχυρότερη δύναμη ήταν, μετά τις εκλογές του 2011, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) πιάνοντας τότε 35,6%.

Ακολουθούσε το CDU με 23% και τρίτη δύναμη ήταν η Linke (Αριστερά) με 18,4% . Οι Πράσινοι είχαν καταφέρει ένα 8,7% και το νεοναζιστικό NPD είχε μπει με 6%. Τα πράγματα όμως φαίνεται ότι σήμερα έχουν αλλάξει ριζικά, κοιτάζοντας τουλάχιστον τις δημοσκοπήσεις, που στη Γερμανία δεν πέφτουν έξω εύκολα.

Το SPD παραμένει πρώτο αλλά εμφανίζεται πολύ αποδυναμωμένο στην περιοχή (γύρω στο 28%). Το CDU της Μέρκελ εμφανίζεται στο 22%. Μεγάλο πρόβλημα φαίνεται ότι αντιμετωπίζει και το κόμμα της Linke, που εμφανίζεται να χάνει πάνω από πέντε μονάδες. Μπορεί για το CDU η μείωση να μοιάζει ασήμαντη, αλλά το πρόβλημα είναι ποιος βρίσκεται δίπλα του: Το ξενοφοβικό «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) που εμφανίζεται επίσης στο 22%. Σε κάποιες τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζεται μάλιστα στο 23%, δηλαδή αφήνοντας στην τρίτη θέση το κόμμα της Μέρκελ!