3 Σεπτέμβριος 2016, 16:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Σεπτέμβριος 2016, 16:44

Συρία: Στο Αλ Ράι το νέο μέτωπο της Τουρκίας μετά την Τζαραμπλούς

  • Συρία: Στο Αλ Ράι το νέο μέτωπο της Τουρκίας μετά την Τζαραμπλούς
    (Φωτ.: hurriyetdailynews.com)

Τουλάχιστον 20 τουρκικά άρματα μάχης πέρασαν σήμερα τα σύνορα με τη Συρία, κατευθυνόμενα στο χωριό Αλ Ράι, για να εκδιώξουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, ανοίγοντας έτσι ένα νέο μέτωπο στην περιοχή, μετά την επέμβαση της Άγκυρας τον περασμένο μήνα. Τα άρματα πέρασαν τα σύνορα από το μεθοριακό τουρκικό χωριό Κιλίς με στόχο να παράσχουν υποστήριξη στους αντάρτες της συριακής αντιπολίτευσης, αφού εκδίωξαν τους τζιχαντιστές από πολλά χωριά της περιοχής κατά την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» που ξεκίνησε στις 24 Αυγούστου, μετέδωσε το πρακτορείο Anadolou.

Σύμφωνα με το ιδιωτικό πρακτορείο Doğan, στη νέα επιχείρηση μετέχουν τουλάχιστον 20 άρματα, πέντε θωρακισμένα καμιόνια μεταφοράς στρατιωτών, φορτηγά και άλλα οχήματα.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης σφυροκοπήθηκαν θέσεις του ΙΚ στην περιοχή. Ο Άχμεντ Οθμάν, διοικητής της φιλοτουρκικής ανταρτικής ομάδας «Σουλτάν Μουράντ», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι άνδρες του έχουν πάρει θέσεις «σε δύο μέτωπα στο Αλ Ράι, στα νότια και τα ανατολικά του χωριού, προκειμένου να προωθηθούν προς τα χωριά που απελευθερώθηκαν από το ΙΚ, στα δυτικά της Τζαραμπλούς».

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι υποστηριζόμενοι από την Άγκυρα αντάρτες κατέλαβαν σήμερα πολλά χωριά κοντά στα σύνορα, τόσο στο μέτωπο της Τζαραμπλούς όσο και στο μέτωπο του Αλ Ράι. Η Ταξιαρχία Χάμζα, μια ομάδα που πολεμάει υπό το λάβαρο του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, ανακοίνωσε ότι κατέλαβε το χωριό Άραμπ Έζα. Μια πηγή της ανταρτικής ομάδας Φαϊλάκ αλ Σαμ ανέφερε εξάλλου ότι έχουν καταληφθεί τα χωριά Φουρσάν, Λιλάουα, Κίνο και Νάτζμα, στα νότια του Άραμπ Έζα (περίπου 30 χιλιόμετρα δυτικά της Τζαραμπλούς).