3 Σεπτέμβριος 2016, 15:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Σεπτέμβριος 2016, 14:16

Διάψευση Μέρκελ για «αποστάσεις» από την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων

  • Διάψευση Μέρκελ για «αποστάσεις» από την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων
    Η Γερμανίδα καγκελάριος έβαλε κατά της Άγκυρας για τις φραστικές επιθέσεις Ερντογάν εναντίον Γερμανών βουλευτών (φωτ.: EPA / Rainer Jensen)

Η Άνγκελα Μέρκελ διέψευσε δημοσιεύματα που εμφανίζουν την κυβέρνησή της να λαμβάνει αποστάσεις από το ψήφισμα του γερμανικού Κοινοβουλίου με το οποίο αναγνωρίστηκε η Γενοκτονία των Αρμενίων. «Καταρχάς η γερμανική κυβέρνηση δεν έλαβε αποστάσεις από αυτό το ψήφισμα, θέλω να το διαψεύσω ρητά. Είμαι άλλωστε και η ίδια μέλος του γερμανικού Κοινοβουλίου. Σε συζητήσεις με την Τουρκία καταστήσαμε σαφές τι είναι ένα ψήφισμα του Κοινοβουλίου», τόνισε η καγκελάριος σε συνέντευξή της στο ιδιωτικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTL.

Στο ερώτημα γιατί τότε έπρεπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να το ξαναπεί, η καγκελάριος απάντησε: «Διότι δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι η γερμανική κυβέρνηση λαμβάνει αποστάσεις. Δεν μπορεί να το αφήσει κανείς να αιωρείται. Παράλληλα υπάρχει και μια νομική διάσταση. Πέραν τούτου διεξήγαμε συζητήσεις με την Τουρκία για το πώς θα συνεχιστούν οι σχέσεις μας. Ελπίζω φυσικά ότι οι βουλευτές μας θα μπορέσουν αν επισκεφτούν τους στρατιώτες μας στο Ιντσιρλίκ. Σε καμιά περίπτωση δεν γονατίσαμε μπροστά στην Τουρκία».

Αναφορικά με την υπόθεση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες επισήμανε οι 72 προϋποθέσεις δεν έχουν ακόμα εκπληρωθεί. Στο ερώτημα εάν θα είναι και πάλι υποψήφια καγκελάριος απέφυγε να απαντήσει ξεκάθαρα.