2 Σεπτέμβριος 2016, 20:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Σεπτέμβριος 2016, 13:04

Ξεκίνησε η 12η Πανελλήνια Συνάντηση Νεολαίας της ΠΟΕ στην Κερατέα Αττικής

  • Ξεκίνησε η 12η Πανελλήνια Συνάντηση Νεολαίας της ΠΟΕ στην Κερατέα Αττικής
    Η Ζ΄ Παιδική Εξοχή Κερατέας, όπου γίνεται η 12η Πανελλαδική Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας (φωτ.: Δέσποινα Γιεμενιτζόγλου)

Για 12η χρονιά διοργανώνεται η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας, με απώτερο σκοπό τη σύσφιγξη των σχέσεων των νέων μεταξύ τους αλλά και την ευαισθητοποίησή τους απέναντι σε θέματα που απασχολούν το ιστορικό παρελθόν και το κοινωνικό σύνολο. Φέτος, η θεματολογία της Συνάντησης είναι ιδιαίτερη και πιο επίκαιρη από ποτέ: «Ο Χριστιανισμός και οι μονές στον Πόντο».

Η Πανελλήνια Συνάντηση θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου και γίνεται στην Ζ΄ Παιδική Εξοχή Κερατέας.

Η οργανωτική επιτροπή ήδη είναι από χθες στο χώρο (φυσικά έστησε κι ένα μικρό γλεντάκι όταν έφτασε), προκειμένου να οργανώσει και τις τελευταίες λεπτομέρειες ώστε να διεξαχθούν όλα μέσα στο χρονοδιάγραμμα. Μετά μουσικής έγινε και η υποδοχή των νεολαίων που κατέφθαναν στο χώρο.


Το φετινό πρόγραμμα της Συνάντησης

Η έναρξη της Συνάντησης είναι προγραμματισμένη για απόψε, και θα χαιρετίσουν εκπρόσωποι της Εκκλησίας, ο πρόεδρος του ΣΠΟΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων Γιώργος Βαρυθυμιάδης, ο πρόεδρος της ΠΟΕ Χρήστος Τοπαλίδης, ο πρόεδρος της ΔΙΣΥΠΕ Γιώργος Παρχαρίδης, ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, ο αντιπεριφερειάρχης ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου και ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας (ΣΕΝ) Γρηγόρης Κεσαπίδης.

Πλούσιο και ποικίλο το πρόγραμμα που θα ακολουθήσουν οι νεολαίοι από όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας.

Με θέμα τον κρυπτοχριστιανισμό, και με μια ιστορική αναδρομή μέχρι σήμερα, θα σηκώσει αυλαία η Συνάντηση Νεολαίας. Εισηγητής  ο Νεκτάριος Μητρόπουλος, ηγούμενος της ιεράς μονής Παναγίας Σπηλιώτισσας. Για την Εκκλησία και τα μοναστικά κέντρα στον Πόντο, καθώς και τον εθνικό και πολιτιστικό τους ρόλο, θα μιλήσει ο Ευστάθιος Πελαγίδης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.


Οι νεολαίοι ανακαλύπτουν τα κειμήλια της Βιβλιοθήκης Αργυρουπόλεως στην 11η Πανελλήνια Συνάντηση

Η μέρα θα κλείσει με την Ελένη Κριτσιβέλα, δασκάλα και συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας, η εισήγηση της οποίας εντάσσεται στην τρίτη θεματική ενότητα, με τίτλο «Πόντος έν άστρον φωτεινόν». Την τελευταία ημέρα του συνεδρίου των νέων ο Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, δρ Νεότερης Και Σύγχρονης Ιστορίας στο ΑΠΘ θα μιλήσει για την οικονομία του Πόντου τους τελευταίους αιώνες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Με τα ψηφίσματα των νέων και συμπεράσματά τους θα ολοκληρωθεί η Συνάντηση.

Παράλληλα, οι νέοι θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν παρακείμενη μονή, ενώ τα βράδια μετά το δείπνο οι ήχοι της ποντιακής λύρας, του αγγείου και του νταουλιού θα αντιλαλούν στις γύρω περιοχές.