2 Σεπτέμβριος 2016, 08:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Σεπτέμβριος 2016, 10:23

Οι 4 εταιρείες που πήραν τηλεοπτικές άδειες και τα λεφτά που πρόσφεραν

  • Οι 4 εταιρείες που πήραν τηλεοπτικές άδειες και τα λεφτά που πρόσφεραν
    Ο γγ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος ενημερώνει για τα αποτελέσματα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Στις 02:50, ξημερώματα Παρασκευής, έληξε η επίδικη διαδικασία δημοπράτησης των τηλεοπτικών αδειών, μετά από σχεδόν 70 ώρες και απέφερε τελικό ποσό 246 εκατομμύρια ευρώ, πολύ υψηλότερο από ό,τι αναμενόταν.

Οι τέσσερις εταιρείες που πλειοδότησαν στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες είναι οι εξής:

  1. ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ, ιδιοκτησίας Γιάννη Αλαφούζου με τελικό τίμημα 43,6 εκατομμύρια ευρώ.
  2. ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ, ιδιοκτησίας της οικογένειας Καλογρίτσα με τελικό τίμημα 52,6 εκατομμύρια ευρώ.
  3. ΑΝΤΕΝΝΑ TV ιδιοκτησίας της οικογένειας Κυριακού με τελικό τίμημα 75,9 εκατομμύρια ευρώ.
  4. ALTER EGO, ιδιοκτησίας Βαγγέλη Μαρινάκη με τελικό τίμημα 73,9 εκατομμύρια ευρώ.

Το αποτέλεσμα της διαδικασίας ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος.

Για «νέα σελίδα» στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και την ενημέρωση έκανε λόγο η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σε δήλωσή της μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας για τις τηλεοπτικές άδειες.

«Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Για πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου – και μετά από μια τριακονταετία αυθαιρεσίας – μπαίνουν και εφαρμόζονται κανόνες στην χρήση των τηλεοπτικών συχνοτήτων. Με όρους απόλυτης διαφάνειας, αποκαθίσταται η συνταγματική νομιμότητα και κατοχυρώνεται, επιτέλους, το δημόσιο συμφέρον», ανέφερε. Συνεχάρη τέλος «όλους εκείνους οι οποίοι συνέβαλλαν στην ολοκλήρωση αυτής της απολύτως αδιάβλητης διαδικασίας».

«Η ολοκλήρωση της δημοπρασίας των τηλεοπτικών αδειών βάζει τέλος σε 27 χρόνια ανομίας. Η Ελλάδα παύει να διαθέτει το ντροπιαστικό “προνόμιο” της μοναδικής χώρας που ουδέποτε διενέργησε διαγωνισμό για την αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

Για χιτσκοκική διαδικασία, μίλησε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας και εξερχόμενος από τα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης ο εκπρόσωπος του ομίλου ΣΚΑΪ, Κώστας Κιμπουρόπουλος. Ικανοποιημένος που οι 4 τηλεοπτικές άδειες προσέφεραν στον κρατικό προϋπολογισμό κοντά στα 250 εκατομμύρια ευρώ, δήλωσε ο Ιβάν Σαββίδης μετά το τέλος της διαδικασίας καθώς, όπως είπε, «εκπληρώσαμε την αποστολή μας». Ο Πόντιος επιχειρηματίας, πρότεινε ποσό 61,5 εκατ. ευρώ με την εταιρεία του DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED. Το τίμημα ήταν υψηλό. Δεν περιμέναμε να πάει τόσο ψηλά, ανέφερε εξερχόμενος του κτιρίου της ΓΓΕΕ ο εκπρόσωπος του τηλεοπτικού σταθμού Star Κάρολος Αλκαλάι. Οι Θοδωρής Κυριακού και Βαγγέλης Μαρινάκης αποχώρησαν από το κτίριο της ΓΓΕΕ χωρίς να κάνουν δηλώσεις.

Οι υπόλοιπες εταιρείες πρότειναν τα εξής ποσά:

  •  ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (ALPHA) 61 εκατομμύρια ευρώ
  • ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ITV CP) Γιάννης Βαρδινογιάννης 18 εκατομμύρια ευρώ
  • ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (N.T.V.) STAR 13 εκατομμύρια ευρώ

 Η επόμενη ημέρα βρίσκει εν λειτουργία τηλεοπτικούς σταθμούς με χιλιάδες εργαζομένους χωρίς άδεια και η επόμενη περίοδος θα σηματοδοτήσει σημαντικές αλλαγές στο τηλεοπτικό τοπίο.