1 Σεπτέμβριος 2016, 23:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Σεπτέμβριος 2016, 23:58

Συμφώνησαν ότι διαφωνούν ΕΕ-Τουρκία για την κατάργηση της βίζας

  • Συμφώνησαν ότι διαφωνούν ΕΕ-Τουρκία για την κατάργηση της βίζας
    Τον πρόεδρο Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ συνάντησε μεταξύ άλλων ο Μάρτιν Σουλτς στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Άγκυρα (φωτ.: EPA / Γραφείο Τύπο Τούρκου προέδρου)

Σημαντικές διαφωνίες μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, σε θέματα όπως η κατάργηση των θεωρήσεων, αφού η Άγκυρα δεν δέχεται να αλλάξει τον αντιτρομοκρατικό νόμο, ανέκυψαν στις επαφές του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτζ, την Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου, με την τουρκική ηγεσία.

Ο Σουλτς συναντήθηκε στην Άγκυρα με Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, τον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ και τον ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα όσα ειπώθηκαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου Σουλτς-Γιλντιρίμ, όπου ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι «εάν δεν λυθούν κάποια προβλήματα, όπως η αλλαγή στον αντιτρομοκρατικό νόμο, δεν μπορούν να καταργηθούν οι θεωρήσεις» για τους Τούρκους πολίτες.

Το ίδιο ξεκάθαρος όμως ήταν και ο Τούρκος πρωθυπουργός: «Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας δεν αφορά μόνο την Τουρκία, αλλά και την Ευρώπη. Η Τουρκία, υπό τις συνθήκες αυτές, δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ τον αντιτρομοκρατικό νόμο, γιατί αυτό και δεν θα πρόσφερε κάτι και επιπρόσθετα θα μεγέθυνε την απειλή που δέχεται η Τουρκία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ως προς το θέμα των ελευθεριών στην Τουρκία, ο Μάρτιν Σουλτζ είπε πως «υπάρχει διαφορά μεταξύ αυτού που αντιλαμβανόμαστε εμείς και η Τουρκία, ως προς το θέμα της ελευθερίας του Τύπου και της ελευθερίας έκφρασης και συνεπώς θα πρέπει να συνεργαστούμε πάνω στο ζήτημα των διαφορών αυτών».

«Οι σημαντικότερες ενδείξεις για το επίπεδο της Δημοκρατίας είναι η ελευθερία του Τύπου και η ελευθερία έκφρασης» είπε ο Σουλτς.

Για τη δικαστική διαδικασία, σχετικά με όσους κατηγορούνται ότι αναμείχθηκαν στην απόπειρα πραξικοπήματος, ο Μάρτιν Σουλτς υποράμμισε πως «οι δίκες πρέπει να γίνουν σύμφωνα με τους όρους της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου» και ότι «δεν πρέπει να πσραβλέπονται τα θεμελιώδη δικαιώματα των κατηγορουμένων».

Απαντώντας σε ερώτηση για τους δημοσιογράφους που έχουν συλληφθεί στην Τουρκία, ο Μπεναλί Γιλντιρίμ με τη σειρά του υποστήριξε ότι «πρόκειται για άτομα τα οποία, όχι απλώς επαινούν τις τρομοκρατικές οργανώσεις, αλλά τις στηρίζουν και έμπρακτα.

Ενδιαφέρον είχε και η απάντηση του Μάρτιν Σουλτς στο ερώτημα που του τέθηκε αν εγκρίνει την επίσκεψη του ηγέτη της οργάνωσης των Κούρδων της Συρίας PYD, Σαλίχ Μουσλίμ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Υποστήριξε, λοιπόν πως πρόκειται για πρόσκληση που απεύθυνε ευρωβουλευτής προς τον Μουσλίμ, τονίζοντας ότι ο ίδιος δεν θα τον καλούσε και ότι η επίσκεψη αυτή είναι ιδιωτική και δεν δεσμεύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.