3 Σεπτέμβριος 2016, 19:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Σεπτέμβριος 2016, 17:46

Αλλαγή σκυτάλης στην Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας και ποντιακή γιορτή (φωτο, βίντεο)

  • Αλλαγή σκυτάλης στην Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας και ποντιακή γιορτή (φωτο, βίντεο)
    (Φωτ.: Levendi Productions)

Στο χειμωνιάτικο αλλά ηλιόλουστο Σίδνεϊ συγκεντρώθηκαν το σαββατοκύριακο 27-28 Αυγούστου, τα μέλη της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας για να εκλέξουν το νέο προεδρείο της αλλά και προκειμένου να καθορίσουν τις μελλοντικές κινήσεις τους που στόχο έχουν την περαιτέρω ανάπτυξη του ποντιακού στοιχείου στην Αυστραλία. Το συνέδριο συνδυάστηκε με ποντιακούς χορούς στο προαύλιο της Όπερας του Σίδνεϊ (!) αλλά και με το γλέντι στον ετήσιο χορό του «Ποντοξενιτέα»

Οι χοροί και η διάλεκτος του Πόντου κυριάρχησαν το περασμένο σαββατοκύριακο στο Σίδνεϊ και θύμισαν σε όλους... πατρίδα.

Οι Πόντιοι της Αυστραλίας έκαναν αισθητή την παρουσία τους όχι μόνο όταν χόρευαν μέσα στην αίθουσα αλλά και εκτός των... τειχών· η λύρα και οι ποντιακές ιαχές την ώρα του χορού ακούστηκαν στο λιμάνι του Σίδνεϊ όπου στήθηκε μια αυθόρμητη πρόβα των χορευτικών του «Ποντοξενιτέα», του Πυρρίχειου Συλλόγου Αδελαΐδας και των «Ακριτών» Μελβούρνης.


(Φωτ.: Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας)

Η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας άλλαξε κεφαλή. Το σώμα του συνεδρίου εξέλεξε στη θέση του προέδρου τον μέχρι τώρα αντιπρόεδρο Παναγιώτη Παπουλίδη και στη θέση του αντιπροέδρου τον Στάθη Κατσίδη από την Ποντιακή Αδελφότητα Νοτίου Αυστραλίας. Ο απερχόμενος πρόεδρος Παναγιώτης Στεφανίδης από το Ποντιακό Ίδρυμα Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας «Παναγία Σουμελά» ευχαρίστησε όλα τα μέλη-σωματεία της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας για τη συνεργασία που είχαν τα τελευταία δύο χρόνια και ευχήθηκε καλή σταδιοδρομία στο νέο προεδρείο.


Τα μικρά παιδιά, το μέλλον του ελληνισμού στις μεγάλες πατρίδες... (φωτ.: Levendi Productions)

Στο συνέδριο συμμετείχαν οι Ακρίτες του Πόντου, η Ποντιακή Εστία, το Ίδρυμα Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας «Παναγία Σουμελά», η Ποντιακή Αδελφότητα Νοτίου Αυστραλίας, ο Ελληνικός Ποντιακός Σύλλογος Wollongong «Διογένης» και η Ποντιακή Αδελφότητα Νέας Νοτίου Ουαλίας «Ποντοξενιτέας». Όλοι τους γιόρτασαν με ποντιακό και λαϊκό πρόγραμμα όταν ολοκληρώθηκε το συνέδριο.


Στιγμιότυπα από τη γιορτή του ακολούθησε το συνέδριο

Η συγκίνηση περίσσεψε όταν στη διάρκεια του συνεδρίου τιμήθηκαν με αριστεία τέσσερις πρώην πρόεδροι της ομοσπονδίας και στελέχη του ποντιακού χώρου που εργάζονται ακούραστα για την προώθηση των θέματα που απασχολούν τους Ποντίους στην Αυστραλία.

  • Με το «Αριστείο Ευκλείδη» τιμήθηκαν οι Δημήτρης Κουκλίδης (Σίδνεϊ), Νικόλαος Χρυσοστομίδης (Wollongong), Γιάννης Ευκαρπίδης (Καμπέρα) και Χάρι Ταβλαρίδης (Αδελαΐδα).
  • Το «Αριστείο Μιθριδάτης» δόθηκε στην Αναστασία και τον Χαράλαμπο Ταβλαρίδη για την μεγάλη προσφορά τους στον ποντιακό ελληνισμό.
  • Από τον ακαδημαϊκό χώρο τιμήθηκε με το «Αριστείο Διογένης» ο δρ Παναγιώτης Διαμάντης, αντιπρόεδρος του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Μελετών Γενοκτονιών Σίδνεϊ.
  • Το «Αριστείο Υψηλάντη» απονεμήθηκε στον Νικόλαο Μακρίδη για την ισχυρή ενωμένη ποντιακή παρουσία των Ποντίων στη Μελβούρνη.
  • Με το «Αριστείο Κτενίδη» τιμήθηκε για την μέχρι τώρα προσφορά του στον ποντιακό πολιτισμό ο νεαρός Ευθύμης Αυγετίδης.
  • Η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας τίμησε με το «Αριστείο Κομνηνός» τον Ελληνικό Ποντιακό Σύλλογο Wollongong «Διογένης», την Ποντιακή Λέσχη Καμπέρας, την Ποντιακή Αδελφότητα Νέας Νοτίου Ουαλίας «Προξενιτέας», την Ποντιακή Αδελφότητα Νοτίου Αυστραλίας και το Ποντιακό Ίδρυμα Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας «Παναγία Σουμελά».
Gallery