2 Σεπτέμβριος 2016, 08:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Σεπτέμβριος 2016, 08:43

Σήμερα η τελική φάση της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας

  • Σήμερα η τελική φάση της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας
    Οι διαγωνιζόμενοι της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας μαζί με τα μέλη της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Ποντιακής Νεολαίας μπροστά από το άγαλμα του Αριστοτέλη

Σήμερα είναι η μεγάλη μέρα για τους δεκατέσσερις υποψηφίους της τελικής φάσης της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας, που μετά από σκληρή προετοιμασία θα αναμετρηθούν με τις γραπτές και προφορικές τους γνώσεις στα ελληνικά.

Από εννέα χώρες προέρχονται οι δεκατέσσερις νέοι, ηλικίας 18-25 ετών, που έφθασαν στον τελικό.

Από τις 12:00 και έως τις 15:00, οι υποψήφιοι της τελικής φάσης διαγωνίζονται για να διεκδικήσουν το έπαθλο που θα τους ανοίξει το δρόμο για την περαιτέρω ενασχόλησή τους με την ελληνική γλώσσα την οποία λατρεύουν, όπως έχουν δηλώσει επανειλημμένα: μια υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές σε ελληνικό πανεπιστήμιο.

Πριν από τη διεξαγωγή του τελικού, οι διαγωνιζόμενοι θα έχουν ενημερωθεί για τους κανονισμούς του διαγωνισμού στην εναρκτήρια εκδήλωση που γίνεται το πρωί από τις 10:00 μέχρι τις 11:30 στην Αίθουσα Τελετών της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).


Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΠΟΝ Άλκης Αναστασιάδης, ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας και η αν. καθηγήτρια
Μαρίνα Ματθαιουδάκη

Την έναρξη της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας θα κηρύξει ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί ομιλία από την πρόεδρο του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ και αν. καθηγήτρια Μαρίνα Ματθαιουδάκη, με τίτλο «Ελληνική Γλώσσα: Αλησμόνητη ταυτότητα του ποντιακού ελληνισμού».

Οι δεκατέσσερις φιναλίστ από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Γεωργία, την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και τη Μολδαβία προετοιμάστηκαν σκληρά με το εντατικό πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικών κατά την παραμονή τους στην πανεπιστημιακή κατασκήνωση του ΑΠΘ στο Ποσείδι της Χαλκιδικής από τις 24 έως τις 31 Αυγούστου. Είχαν επίσης εκεί την ευκαιρία να κάνουν επιμορφωτικές επισκέψεις αλλά και να χαλαρώσουν στην ομορφιά της φύσης.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα έχει στα χέρια της η κριτική επιτροπή το βράδυ της Παρασκευής, δεν θα γίνουν όμως γνωστά πριν από την πανηγυρική τελετή λήξης στις 19:00 της 3ης Σεπτεμβρίου, όποτε θα κηρυχθεί το επίσημο τέλος της πρώτης Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Ποντιακής Νεολαίας (ΠΑΣΕΠΟΝ).

Πέραν της υποτροφίας στον νικητή, στους τρεις πρώτους αναμένεται να δοθούν άλλα τρία βραβεία από το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη, το οποίο είναι και ο βασικός χορηγός της Ολυμπιάδας. Σε όλους τους φιναλίστ θα δωρηθεί ένας τόμος του Λεξικού της Κοινής Νεοελληνικής του Ιδρύματος Μανόλη Τριανταφυλλίδη.

Η κριτική επιτροπή η οποία θα αναδείξει τους τρεις νικητές της τελικής φάσης της Ολυμπιάδας αποτελείται από τους:

  • Γεωργία Γαβριηλίδου, ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό (ΕΕΠ) Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας ΑΠΘ.
  • Μαρίνα Κοκκινίδου, ΕΕΠ Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας ΑΠΘ.
  • Ειρήνη Σεχίδου, ΕΕΠ Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας ΑΠΘ.
  • Λήδα Τριανταφυλλίδου, ΕΕΠ Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας ΑΠΘ.

Τα θέματα των εξετάσεων έχουν ετοιμαστεί από διδάσκουσες του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ, με την καθοδήγηση της αν. καθηγήτριας Δέσποινας Παπαδοπούλου.

Η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας διοργανώνεται από το ΑΠΘ με τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO. Πραγματοποιείται στο πλαίσιο εορτασμού του Επετειακού Έτους Αριστοτέλη που ανακηρύχτηκε από την UNESCO και συμπίπτει με τον εορτασμό των 90 χρόνων του ΑΠΘ.

  • Το pontos-news.gr είναι χορηγός επικοινωνίας της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας.
Εκδηλωσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ03
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
2016
19:00
Στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.