1 Σεπτέμβριος 2016, 16:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Σεπτέμβριος 2016, 15:22

Εκδηλώσεις του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού για τα 222 χρόνια της Οδησσού

  • Εκδηλώσεις του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού για τα 222 χρόνια της Οδησσού
    Η προτομή του Έλληνα ευεργέτη Γρηγορίου Μαρασλή στην Ελληνική Πλατεία της Οδησσού

Η Οδησσός συμπληρώνει 222 χρόνια από την ίδρυσή της, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό τόσο για την ελληνική της ιστορία ανά τους αιώνες όσο και για τους χιλιάδες Έλληνες που διαμένουν σ' αυτή την παραθαλάσσια πόλης της Ουκρανίας. Με αφορμή την επέτειο της ίδρυσής της, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ) της Οδησσού διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων για τον εορτασμό της πόλης.

Η γιορτή στην πόλη της Οδησσού συμπίπτει και με την επέτειο ίδρυσης του Παραρτήματος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και του Μουσείου Φιλικής Εταιρείας.

Οι εκδηλώσεις αποτελούν μία ακόμα πρωτοβουλία των Ελλήνων της Ουκρανίας, που δραστηριοποιούνται συνεχώς για τη διατήρηση και προβολή του ελληνικού πολιτισμού. Ξεκινούν σήμερα με την έκθεση-αφιέρωμα στον συγγραφέα Γρηγόριο Ξενόπουλο (1867-1951), που εγκαινιάζεται στο παράρτημα του ΕΙΠ και θα είναι ανοιχτή έως τις 30 Σεπτεμβρίου, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό της Οδησσού να γνωρίσουν τον σπουδαίο Ζακυνθινό λογοτέχνη.

Αύριο Παρασκευή θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Γρηγορίου Μαρασλή στην Ελληνική Πλατεία.

Η πρωτοβουλία της ανέγερσης του μνημείου ανήκει στην ελληνική κοινότητα Οδησσού, και την υποστήριξε με την ευγενική του χορηγία ο πρόεδρος των Ελλήνων Επιχειρηματιών και Επιχειρήσεων Παντελής Μπούμπουρας.

Με την κίνησή της αυτή η κοινότητα δείχνει ότι ενδιαφέρεται και δουλεύει για το μέλλον δίχως να ξεχνά την ιστορία της, και τιμά τους Έλληνες που μεγαλούργησαν στο παρελθόν. Σε αυτό το πνεύμα τοποθετήθηκε η προτομή του Μαρασλή στην Ελληνική Πλατεία της ουκρανικής πόλης.

Ο Γρ. Μαρασλής σε όλη του τη ζωή στήριζε οικονομικά την ευημερία και την ανάπτυξη της Οδησσού.

Η μπρούντζινη προτομή, με βάση από γρανίτη, φέρει επιγραφή στη ρωσική γλώσσα που λέει «Στον εξαίρετο Έλληνα από Έλληνες». Ο σχεδιασμός του γλυπτού έγινε σύμφωνα με τα προσχέδια εκατό χρόνων του γνωστού Ρώσου γλύπτη Μπόρις Έντουαρντς.

Ο Γρηγόριος Μαρασλής πρόσφερε πολλά στην παραθαλάσσια πόλη της Ουκρανίας. Εκλέχτηκε δήμαρχός της το 1878, και παρέμεινε σε αυτό το αξίωμα για πολλά χρόνια. Συνεισέφερε τα μέγιστα φτιάχνοντας νοσοκομεία, σχολεία και άλλα πολλά που βοήθησαν στην ανάπτυξή της.

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 222 χρόνων ζωής της Οδησσού, το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου στις 12:00 θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση, στην ουκρανική γλώσσα, βιβλίου του πρεσβευτή της Ελλάδος στην Ουκρανία Βασίλη Παπαδόπουλου με τον τίτλο Όλια – Δυο χειμώνες και μια άνοιξη (μτφρ: Β. Στεπανένκο, εκδ. Βεσέλκα, 2016). Το έργο παρουσιάζει τη ζωή στην Ουκρανία μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.

Το απόγευμα του Σαββάτου, στις 19:00, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού διοργανώνει συναυλία στο Θέατρο Μουσικής Κωμωδίας Οδησσού, με τίτλο «Στα τραγούδια θα με βρεις…». Ο Κώστας Μακεδόνας, η Μελίνα Ασλανίδου και ο συνθέτης και διευθυντής της «Εστουδιαντίνας», Ανδρέας Κατσιγιάννης, παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα με τραγούδια γεμάτα Ελλάδα και φως.