1 Σεπτέμβριος 2016, 19:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Σεπτέμβριος 2016, 18:25

Εχθρούς στη ΝΑΤΟϊκή δύναμη στη Λάρισα ανακάλυψε ο Ερντογάν

  • Εχθρούς στη ΝΑΤΟϊκή δύναμη στη Λάρισα ανακάλυψε ο Ερντογάν
    Ο πρώην διοικητής της ταξιαρχίας της Πολυεθνικής Ειρηνευτικής Δύναμης Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Τούρκος ταξίαρχος Νουμάν Γεντιγιλντίζ (φωτ.: SEEBRIG / nrdc.gr)

Μέχρι την ηγεσία της Πολυεθνικής Ειρηνευτικής Δύναμης Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEEBRIG) του ΝΑΤΟ στη Λάρισα έφτασε το... χέρι του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Η Πολυεθνική Δύναμη, που είναι εγκατεστημένη στον Τύρναβο, έχει έως το 2017 τουρκική διοίκηση. Επικεφαλής ήταν ο Τούρκος ταξίαρχος Νουμάν Γεντιγιλντίζ, ο οποίος απομακρύνθηκε στις 27 Ιουλίου ως οπαδός του Γκιουλέν, πριν λήξει η διετής θητεία του.

Ο ταξίαρχος Γεντιγιλντίζ δεν επέστρεψε στην Τουρκία, η οποία τον αναζητεί, και υπάρχει η εκτίμηση ότι έχει διαφύγει προς τρίτη χώρα (ίσως τις ΗΠΑ).

O τουρκικός Τύπος τον συμπεριλαμβάνει στην ομάδα των Τούρκων που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα, μαζί με τους οκτώ που βρίσκονται σε διαδικασία συνεντεύξεων έχοντας ζητήσει άσυλο.

Την είδηση για την πρόωρη αποστράτευση του Τούρκου ταξίαρχου δημοσίευσε η εφημερίδα Ελευθερία της Λάρισας στις 20 Αυγούστου, επικαλούμενη αποκλειστικές πληροφορίες. Σήμερα, η εφ. Έθνος επανήλθε αναφέροντας ότι ο ταξίαρχος απομακρύνθηκε ως γκιουλενιστής σημειώνοντας μάλιστα ότι οι άνθρωποι του Εντογάν εντόπισαν εστία γκιουλενιστών στη Λάρισα.


Στιγμιότυπο από την παράδοση της διοίκησης στον ταξίαρχο Νουμάν Γεντιγιλντίζ, στη Λάρισα (φωτ.: SEEBRIG/ nrdc.gr)

Η εφημερίδα αναφέρει ότι το όνομα του Τούρκου αξιωματικού, όπως και του προκατόχου του Γεντιγιλντίζ, ταξίαρχου Χακάν Εσέρ (2013-2015) που συνελήφθη στην Τουρκία αμέσως μετά το πραξικόπημα, βρισκόταν στους πρώτους καταλόγους με τους «υπό αποστρατεία» αξιωματικούς. Το Έθνος σημειώνει ότι τον Νουμάν Γεντιγιλντίζ αντικατέστησε στις 19 Αυγούστου ο ταξίαρχος Αλπτεκινί Ταρτιτσί.

Συνεχίζονται οι αποστρατεύσεις
Σήμερα έγινε γνωστό ότι το τουρκικό υπουργείο Άμυνας προχώρησε στην απόταξη ακόμα 820 μελών του προσωπικού των χερσαίων και των ναυτικών δυνάμεων. Εκτιμάται ότι οι τουρκικές Αρχές έχουν απομακρύνει συνολικά 80.000 ανθρώπους από τη δημόσια διοίκηση και τις Ένοπλες Δυνάμεις επειδή υπήρχαν υποψίες ότι σχετίζονται με τους πραξικοπηματίες.