4 Σεπτέμβριος 2016, 19:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Σεπτέμβριος 2016, 19:41

Με... ποντιακή σφραγίδα τα αερόστατα της 81ης ΔΕΘ (φωτο)

  • Με... ποντιακή σφραγίδα τα αερόστατα της 81ης ΔΕΘ (φωτο)
    Ο... Πόντιος πιλότος, Μίλτος Κοτζαγερίδης

Ποντιακό… χρώμα και σφραγίδα έχει ο στόλος των αερόστατων που ήδη ομορφαίνουν τον ουρανό πόλεων της Βόρειας Ελλάδας, θα αποτελέσουν μία από τις ατραξιόν της φετινής 81ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης και θα δώσουν την ευκαιρία στους επισκέπτες της –και όχι μόνο– να θαυμάσουν τη συμπρωτεύουσα από ψηλά. Καταγωγή από την Ορντού έχει ο διευθυντής πτητικής εκμετάλλευσης της αεροπορικής εταιρείας «Olympic Balloons» Μίλτος Κοτζαγερίδης (Πόντιοι είναι και οι άμεσοι συνεργάτες του), τα αερόστατα του οποίου αποτελούν σημαντικό μέρος της διαφημιστικής καμπάνιας της 81ης ΔΕΘ.

Από την Τρίτη 30 Αυγούστου και για οκτώ μέρες τα αερόστατα βρίσκονται σε πόλεις της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας (Κιλκίς, Έδεσσα, Κοζάνη, Λάρισα, Κατερίνη, Καβάλα, Βέροια, Σέρρες) και προμοτάρουν την 81η ΔΕΘ.

Παράλληλα, τις μέρες λειτουργίας της Έκθεσης (10-18 Σεπτεμβρίου) οι Θεσσαλονικείς και οι επισκέπτες της πόλης θα μπορούν να ανέβουν σε αερόστατο και από κάποιο συγκεκριμένο σημείο ή κατά τη διάρκεια πτήσης να απολαύσουν τις ομορφιές της Θεσσαλονίκης από τους αιθέρες.

Ένα αερόστατο θα βρίσκεται εντός των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ, και όποιος θέλει θα μπορεί με 15 ευρώ να ανεβαίνει στον ουρανό για περίπου 15 λεπτά. Επίσης, ένα άλλο αερόστατο θα έχει ως βάση την περιοχή του Λευκού Πύργου και θα πραγματοποιεί πτήσεις διάρκειας μιάμισης ώρας πάνω από την πόλη.

Το κόστος επιβίβασης στις συγκεκριμένες πτήσεις φτάνει τα 100 ευρώ.

Η… επικοινωνία με το Θεό και η καταδίκη
Το 1989 ιδρύθηκε η «Olympic Balloons», η οποία για περίπου 15 χρόνια συμμετείχε σε διάφορα event στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Σύμφωνα με τον Μίλτο Κοτζαγερίδη, ο οποίος στο παρελθόν ήταν πιλότος της πολιτικής αεροπορίας, οι συμμετοχές αυτές σταμάτησαν το 2005, επειδή, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, σιχάθηκε να αντιμετωπίζει διάφορα (ακόμα και παράλογα) προβλήματα που του δημιουργούσαν ιδιώτες αλλά και φορείς.

Το ποτήρι ξεχείλισε, όταν εκείνη τη χρονιά έτρεχε για ενάμιση μήνα στα δικαστήρια ως κατηγορούμενος, επειδή καλόγριες μοναστηριού των Μετεώρων υποστήριζαν ότι οι πτήσεις των αερόστατων πάνω από τη μονή δημιουργούσαν προβλήματα στο ησυχαστήριό τους.

Τον εν λόγω ισχυρισμό δέχθηκε και δικαστήριο των Τρικάλων. «Ανάγκαζαν τουρίστες, επιβάτες κρουαζιερόπλοιου, να τρέχουν στα κρατητήρια της Καλαμπάκας για εξακρίβωση στοιχείων», λέει ο Μίλτος Κοτζαγερίδης.


Από τις πτήσεις στα Μετέωρα

Σήμερα η εταιρεία διαθέτει δώδεκα αερόστατα και πραγματοποιεί τουριστικές (Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και Όλυμπο) αλλά και διαφημιστικές πτήσεις. Έχει γραφεία στην Αθήνα και στο εξωτερικό.

«Υπάρχει ενδιαφέρον από τον κόσμο για πτήση με αερόστατο, αλλά οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι είναι τουρίστες. Δυστυχώς, πλέον οι Έλληνες δυσκολεύονται πολύ οικονομικά», λέει ο Μίλτος Κοτζαγερίδης, ο οποίος ζει από το 1989 στις ΗΠΑ, αλλά έρχεται συχνά στην Ελλάδα.  

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

  • Οι φωτογραφίες του άρθρου είναι από τη σελίδα της εταιρείας στο facebook.
Gallery