31 Αύγουστος 2016, 19:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Αύγουστος 2016, 18:41

Βιωματική η δεύτερη ημέρα του σεμιναρίου για διδάσκοντες την ποντιακή διάλεκτο

  • Βιωματική η δεύτερη ημέρα του σεμιναρίου για διδάσκοντες την ποντιακή διάλεκτο
    H εκπαιδευτικός και ερασιτέχνις ηθοποιός Γεωργία Γεωργιάδου παρουσίασε το θεατρικό δρώμενο «Η κεμεντζετζού»

Βιωματικό χαρακτήρα είχε η δεύτερη μέρα του επιμορφωτικού σεμιναρίου για διδάσκοντες την ποντιακή διάλεκτο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στο πλαίσιο συνεργασίας του ιδρύματος με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών.

Μέσα από το τραγούδι, το χορό, το θέατρο, την κουζίνα, τη λογοτεχνία, οι εισηγητές των σεμιναρίων παρουσίασαν τρόπους αποτελεσματικής διδασκαλίας της ποντιακής διαλέκτου.

Ειδικότερα, για τη διδακτική αξιοποίηση του ποντιακού παραμυθιού μίλησε ο καθηγητής Λογοτεχνίας και Παιδικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Αλέξανδρος Ακριτόπουλος, ενώ στην αξιοποίηση των λογοτεχνικών κειμένων στη διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου αναφέρθηκαν οι φιλόλογοι Αλέκος Σπανίδης και Μαρία Σαββίδου.


Αλέξανδρος Ακριτόπουλος

Για τη διδακτική προσέγγιση της ποντιακής διαλέκτου μέσα από το τραγούδι μίλησε η φιλόλογος Αναστασία Μαχαιρίδου, ενώ η φιλόλογος Αναστασία Κορκοτίδου ανέπτυξε το θέμα «Μια “ιδιότυπη” διδακτική προσέγγιση: Η πορεία προς τον Πόντο του μαραθωνοδρόμου Γιώργου Ζαχαριάδη».

Στη συνέχεια ο καθηγητής Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Θωμάς Σαββίδης αναφέρθηκε στη διατροφή των Ελλήνων του Πόντου και τις δυνατότητες διδακτικής αξιοποίησής της, ενώ για τη μαγειρική του Πόντου, την κουζίνα του, τις συνταγές του και την αξιοποίησή τους στη διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου μίλησε ο δάσκαλος και συγγραφέας Κοσμάς Τσίναλης.


Κοσμάς Τσίναλης

«Η αξία του θεατρικού λόγου στη διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου» ήταν το θέμα που ανέπτυξε η εκπαιδευτικός και ερασιτέχνις ηθοποιός Γεωργία Γεωργιάδου, η οποία παρουσίασε και το θεατρικό δρώμενο «Η κεμεντζετζού».


Αντώνης Παυλίδης, Γεωργία Γεωργιάδου

«Τα διήμερα αυτά σεμινάρια εγκαινίασαν μια νέα σελίδα στη συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του συνδέσμου μας. Οι προϋποθέσεις είναι περισσότερο ευνοϊκές από ποτέ για την ποντιακή διάλεκτο», ανέφερε μεταξύ άλλων, κλείνοντας τις διήμερες εκδηλώσεις, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών Αντώνης Παυλίδης.

Κείμενο: Ρωμανός Κοντογιαννίδης.
Φωτογραφίες: Μωυσής Τσιρίδης.

Gallery
Εκδηλωσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ29
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
2016
20:00
Από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών.