1 Σεπτέμβριος 2016, 12:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Σεπτέμβριος 2016, 12:08

Ελληνιστικός τάφος ανακαλύφθηκε στην Αμισό του Πόντου

  • Ελληνιστικός τάφος ανακαλύφθηκε στην Αμισό του Πόντου
  • Ελληνιστικός τάφος ανακαλύφθηκε στην Αμισό του Πόντου

Τάφος ελληνιστικής περιόδου 2.300 ετών ανακαλύφθηκε στην περιοχή Τζανικλί της Σαμψούντας, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Sabah. Ο τάφος φέρεται να ήρθε στο φως τυχαία κατά τη διάρκεια εκσκαφών και διαμόρφωσης αστικού τοπίου που διεξάγονται υπό την ευθύνη του Δήμου Τζανίκ και του Αρχαιολογικού και Εθνογραφικού Μουσείου της Σαμψούντας.

Το σχέδιο διαμόρφωσης φέρει το όνομα «Λόφος Μαρτύρων της 15ης Ιουλίου» και αναφέρεται στα θύματα του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

Ο τάφος, που βρίσκεται στο Τόπτεπε του Τζανικλί, έχει τοίχωμα από φυσική πέτρα και αψιδωτό διάδρομο που οδηγεί στον χώρο, ύψους 2,8 μέτρων και πλάτους 2,5. Το μήκος του είναι 12 μέτρα.

Ο δήμαρχος του Τζανίκ Οσμάν Γκεντς εξέφρασε την ικανοποίησή του για το εύρημα θυμίζοντας ότι η πόλη με τη μακρά της ιστορία έχει μεγάλο αρχαιολογικό πλούτο. «Η ανακάλυψη καθιστά το σχέδιο [Λόφος Μαρτύρων της 15ης Ιουλίου] ακόμα πιο σημαντικό, μια και το σημείο είναι το μόνο από όπου φαίνεται όλη η Σαμψούντα».

Μια ισχυρή εκδοχή για την ίδρυση της πόλης είναι αυτή του Στράβωνα, που επικαλείται τον ιστορικό από τη Χίο Θεόπομπο και μας παραδίδει ότι ιδρύθηκε από Ίωνες της Μιλήτου τον 8ο αιώνα π.Χ.