31 Αύγουστος 2016, 16:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Αύγουστος 2016, 14:20

Ανώτερος σύμβουλος του Ερντογάν εκπαιδευτής του ISIS

  • Ανώτερος σύμβουλος του Ερντογάν εκπαιδευτής του ISIS
    Ο Αντνάν Τανρίβερντι

Πριν από λίγες ημέρες ο Ταγίπ Ερντογάν διόρισε ως επικεφαλής των προεδρικών συμβούλων του τον εν αποστρατεία ταξίαρχο Αντνάν Τανρίβερντι, ο οποίος, ως ιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας SADAT, παρείχε παράνομη στρατιωτική, πολεμική εκπαίδευση στον ISIS και τις παραφυάδες του.

Στα τέλη Ιουνίου, η αξιωματική αντιπολίτευση στην Τουρκία (CHP) έκανε μια κοινοβουλευτική έρευνα για τις δραστηριότητες της εταιρείας SADAT, με έδρα την Κωνσταντινούπολη, η οποία κατηγορείτο ότι έχει σχέσεις με το ISIS. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε πως η εταιρεία SADAT που ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 από στρατιωτικούς που απολύθηκαν από το στρατό λόγω της ισλαμιστικής δραστηριότητάς τους, προσέφερε «παράτυπη εκπαίδευση πολέμου» σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των «μυστικών υπηρεσιών, ψυχολογικού πολέμου, σαμποτάζ, επιδρομών, ενέδρας και δολοφονίας».

Η έρευνα, αποκάλυψε ότι «εξειδικευμένοι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί έχουν αρχίσει να εργάζονται για την εταιρεία με υψηλούς μισθούς και ότι σε στρατόπεδα έχει δοθεί στο ISIS και τα παράγωγά του παράνομη εκπαίδευση πολέμου».

Ιδιοκτήτης της εταιρείας και διευθυντής της είναι ο συνταξιούχος ταξίαρχος Αντνάν Τανρίβερντι, ευρέως γνωστός για τις στενές σχέσεις του με τον Ερντογάν και το ΑΚΡ.

Από τότε που η αντιπολίτευση έκανε την κοινοβουλευτική έρευνα, δεν έχει ακουστεί τίποτε από τα κυβερνητικά έδρανα αναφορικά με το αίτημά της για διεξαγωγή έρευνας σε σχέση με την εταιρεία Sadat. Όμως μετά την έρευνα, ο Ερντογάν διόρισε τον Αύγουστο τον Τανρίβερντι ως επικεφαλής προεδρικό σύμβουλο.

Τα στοιχεία της ανοιχτής συνεργασίας του καθεστώτος Ερντογάν με την ισλαμική τρομοκρατία είναι περισσότερο από προφανή.

Μεταξύ Αυγούστου 2014 και Ιουνίου 2016, δύο κόμματα της αντιπολίτευσης, το Σοσιαλδημοκρατικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το φιλοκουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP), απηύθυναν έκκληση στο κοινοβούλιο πέντε φορές ζητώντας μια κοινοβουλευτική έρευνα σχετικά με το ISIS και τις δραστηριότητές του στην Τουρκία. Και οι πέντε αιτήσεις απορρίφθηκαν με τις ψήφους του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), του κόμματος του Ερντογάν.

Τον φετινό Ιούλιο, πριν το παιδί - βομβιστής αυτοκτονίας του ISIS, ανατιναχθεί μαζί με περισσότερους από 50 άλλους στην πόλη Γκαζίαντεπ, ένα δικαστήριο στην ίδια πόλη μείωσε την ποινή φυλάκισης ενός τρομοκράτη του ISIS λόγω «καλής συμπεριφοράς».

Ο άνθρωπος δεν είχε καν σταθεί ενώπιον του δικαστηρίου, καθώς η αστυνομία δεν ήταν σε θέση να τον συλλάβει. Είχε καταδικαστεί ερήμην.

Παντελής Σαββίδης