31 Αύγουστος 2016, 10:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Αύγουστος 2016, 10:37

Συμψηφίζεται ο ΕΝΦΙΑ με την επιστροφή φόρου

  • Συμψηφίζεται ο ΕΝΦΙΑ με την επιστροφή φόρου
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Εάν είστε από εκείνους τους τυχερούς που περιμένουν επιστροφή φόρου, μάλλον η τύχη δεν σας έχει χαμογελάσει και τόσο πλατιά. Η επιστροφή που περιμένετε δεν θα έρθει όπως ακριβώς νομίζετε, αλλά κουτσουρεμένη λόγω ΕΝΦΙΑ ή εάν χρωστάτε στην εφορία μπορεί και να μην φτάσει ποτέ στα χέρια σας.

Όπως προβλέπει σχετική εγκύκλιος του 2012, μετά την αποστολή και των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ γίνεται συμψηφισμός του φόρου με τυχόν επιστροφές από το φόρο εισοδήματος.

Ο συμψηφισμός γίνεται χωρίς την υποβολή αίτησης από τον φορολογούμενο, αλλά ο φορολογούμενος έχει δικαίωμα να επισπεύσει τη διαδικασία υποβάλλοντας σχετική αίτηση.

Ειδικότερα, αν ένας φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει 100 ευρώ για ΕΝΦΙΑ και ταυτόχρονα δικαιούται επιστροφή φόρου εισοδήματος 150 ευρώ τότε το ποσό που θα του επιστραφεί θα είναι 50 ευρώ αφού προηγηθεί ο συμψηφισμός του φόρου. Αν μετά τις διαδικασίες συμψηφισμού απομένει να καταβληθεί ΕΝΦΙΑ τότε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το ποσό εξοφλείται σε πέντε μηνιαίες δόσεις. Ωστόσο αρκετοί φοροτεχνικοί που έχουν μιλήσει σε μέσα ενημέρωσης επιμένουν πως σε αυτή την περίπτωση η διαφορά θα πρέπει να καταβληθεί σε μία και όχι σε πέντε δόσεις. Πρόκειται για ένα σημείο που μένει να διευκρινιστεί.