30 Αύγουστος 2016, 18:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Σεπτέμβριος 2016, 18:18

Σχολείο ποντιακής διαλέκτου και μεταπτυχιακό τμήμα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

  • Σχολείο ποντιακής διαλέκτου και μεταπτυχιακό τμήμα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
    Αντώνης Παυλίδης και Κώστας Ανθόπουλος από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών

Στο σχολείο ποντιακής διαλέκτου, και γενικότερα ποντιακών σπουδών, το οποίο θα λειτουργήσει στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στο πλαίσιο της συνεργασίας του ιδρύματος με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του συνδέσμου Αντώνης Παυλίδης κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας του διήμερου επιμορφωτικού σεμιναρίου για διδάσκοντες την ποντιακή διάλεκτο.

Όπως είπε ο Αντώνης Παυλίδης, το σχολείο θα λειτουργεί ανεξάρτητα από τα μαθήματα ποντιακής διαλέκτου, που γίνονται εδώ και τρία χρόνια σε συνεργασία με τη γενική γραμματεία Διά Βίου Μάθησης σε δήμους της Βόρειας Ελλάδας.

Στο πλαίσιο του σχολείου θα γίνονται διάφορες έρευνες αναφορικά με τον ποντιακό ελληνισμό, ενώ απώτερος στόχος είναι να δημιουργηθεί και μεταπτυχιακό τμήμα για τη διάλεκτο.


Δημήτρης Τομπαΐδης

Κεντρικός ομιλητής της πρώτης ημέρας του επιμορφωτικού σεμιναρίου ήταν ο ομότιμος καθηγητής Γλωσσολογίας Δημήτρης Τομπαΐδης, ο οποίος μίλησε για τη διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου, ενώ η γενική γραμματέας του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών και φιλόλογος Γεωργία Χαριτίδου αναφέρθηκε στη μεθοδολογία της εκπαίδευσης ενηλίκων.

Αμέσως μετά πήρε το λόγο ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Γιάννης Μαυρίδης, ο οποίος, με τη βοήθεια του συνεργάτη του Μενέλαου Κατσαντώνη, παρουσίασε τις δυνατότητες και τα εργαλεία ώστε να δημιουργηθεί τμήμα εκμάθησης ποντιακής διαλέκτου εξ αποστάσεως.

Μέσω διαδικτύου να διδάσκεται δηλαδή η ποντιακή σε πόλεις της Ελλάδας που δεν υπάρχουν πιστοποιημένοι διδάσκοντες, αλλά και στο εξωτερικό.

Το νέο διορθωμένο εγχειρίδιο εκμάθησης ποντιακής διαλέκτου παρουσίασε η δασκάλα Ανατολή Καρυπίδου, ενώ η επίσης δασκάλα Αλκμήνη Θεοδωρίδου παρουσίασε τη Γραμματική που έγραψε για την ποντιακή διάλεκτο, ώστε να βοηθηθούν διδάσκοντες και διδασκόμενοι.


Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου

Τέλος, η φιλόλογος Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου αναφέρθηκε στα συχνότερα λάθη που κάνουν οι διδασκόμενοι στο πλαίσιο της εκμάθησης ποντιακής διαλέκτου.

Την πρώτη μέρα του σεμιναρίου παρακολούθησαν περισσότερα από 100 άτομα (εκπαιδευτικοί-διδάσκοντες ποντιακής διαλέκτου, στελέχη ποντιακών συλλόγων και άλλοι ενδιαφερόμενοι).

Κείμενο: Ρωμανός Κοντογιαννίδης.
Φωτογραφίες: Μωυσής Τσιρίδης.

Gallery
Εκδηλωσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ29
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
2016
20:00
Από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών.