5 Σεπτέμβριος 2016, 11:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2016, 11:15

Σεπτεμβριανά: Εκδηλώσεις της ΟΙΟΜΚΩ για την 61η επέτειο

  • Σεπτεμβριανά: Εκδηλώσεις της ΟΙΟΜΚΩ για την 61η επέτειο
    Σεπτέμβριος 1955, το εξαγριωμένο πλήθος καταστρέφει αδιακρίτως τις περιουσίες των Ελλήνων της Πόλης

Συμπληρώνονται αύριο Τρίτη 61 χρόνια από την έναρξη του οργανωμένου πογκρόμ πρωτίστως κατά της ελληνικής κοινότητας της Πόλης και επίσης κατά των Αρμενίων και άλλων μη μουσουλμανικών μειονοτήτων, με αφορμή την προβοκατόρικη βομβιστική επίθεση στο πατρικό σπίτι του Μουσταφά Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη. Συνεπής και φέτος στο ραντεβού της με την ιστορική μνήμη, η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών (ΟΙΟΜΚΩ) διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων για την επέτειο της «τρίτης άλωσης» της Κωνσταντινούπολης.

Η προβολή του αιτήματος αποκατάστασης της κατά συντριπτική πλειοψηφία εκπατρισμένης ελληνικής κοινότητας, συνέπεια μακρόπνοου προγράμματος εκρίζωσης που σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε από αλλεπάλληλες τουρκικές κυβερνήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα, δεν παύει να είναι ο πρωταρχικός στόχος των εκδηλώσεων.

Το φετινό πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, που θα φιλοξενηθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, από τις 6 έως 10 Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνει:

Έκθεση με υλικό από τον ελληνικό, τουρκικό και κυπριακό Τύπο της εποχής συνοδευμένο από φωτογραφίες και οπτικοακουστικό υλικό του ιστορικού αρχείου της ΕΡΤ. Θα είναι ανοικτή στο κοινό από τις 6 έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2016 και τις ώρες 10:30-14:00 και 18:00-21:00. Παράλληλα, περίπτερα της έκθεσης θα λειτουργήσουν στην πλατεία Κοραή και την πλατεία Δήμου Πειραιά το διήμερο 6 και 7 Σεπτεμβρίου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στις 7 Σεπτεμβρίου στις 19:00 και θα ακολουθήσει συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα: «Η σκιά των Σεπτεμβριανών στα 60 χρόνια που ακολούθησαν στην Τουρκία». Θα μιλήσουν οι καθηγητές Χ. Παπασωτηρίου, Α. Συρίγος Ν. Ουζούνογλου και ο πρέσβης Α. Αλεξανδρής. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Πάνος Χαρίτος.

Την επομένη στις 19:00 έχει προγραμματιστεί συζήτηση στρογγυλής τραπέζης σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας (ΟΠΣΕ) και το δίκτυο mikrasiatis.gr με θέμα: «Ο αντίκτυπος των Σεπτεμβριανών στον προσφυγικό κόσμο στην Ελλάδα».

Μια ενδιαφέρουσα ημερίδα περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων στις 10 Σεπτεμβρίου, με θέμα «Η νομική κατοχύρωση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων». Η ημερίδα ξεκινά στις 10:00 με κύριους ομιλητές την καθηγήτρια Petra Roter, πρόεδρο της συμβουλευτικής επιτροπής για τη σύμβαση--πλαίσιο της Προστασίας των Εθνικών Μειονοτήτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, και τον Vincze Loránt, πρόεδρο των Ηνωμένων Εθνοτήτων της Ευρώπης (FUEN).

Προβολές ταινιών
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης θα προβληθούν οι ταινίες: Η φρικτή νύχτα του Γιώργου Μουτεβελλή, στις 6 Σεπτεμβρίου, στις 19:30 και Η απώλεια της πατρίδος, του Aydın Kapancık, στις 9 Σεπτεμβρίου, στις 20.00. Περιλαμβάνονται επίσης προβολές μαγνητοσκοπημένων μαρτυριών των θυμάτων που έζησαν τα γεγονότα και βίντεο από την εικονική δίκη που πραγματοποιήθηκε στην 60ή επέτειο των γεγονότων στην Κωνσταντινούπολη.

Χορηγοί επικοινωνίας των εκδηλώσεων είναι η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, η ΕΡΤ, το Α΄ Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, το Κανάλι 1 και ο ιστότοπος mikrasiatis.gr.

Εκδηλωσεις
ΤΡΙΤΗ06
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
2016