31 Αύγουστος 2016, 11:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Αύγουστος 2016, 11:29

Γεύση από Ελλάδα για τους υποψηφίους της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας (φωτο)

 • Γεύση από Ελλάδα για τους υποψηφίους της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας (φωτο)
  Μαθήματα και στις διακοπές για τους διαγωνιζόμενους της Ολυμπιάδας
 • Γεύση από Ελλάδα για τους υποψηφίους της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας (φωτο)
  Ακόμα και κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου η μελέτη συνεχίζεται
 • Γεύση από Ελλάδα για τους υποψηφίους της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας (φωτο)
  Η θάλασσα της Χαλκιδικής, ένα ευχάριστο διάλειμμα
 • Γεύση από Ελλάδα για τους υποψηφίους της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας (φωτο)
  Το εστιατόριο της πανεπιστημιακής κατασκήνωσης του ΑΠΘ στο Ποσείδι
 • Γεύση από Ελλάδα για τους υποψηφίους της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας (φωτο)
  Ο ηλιόλουστος καιρός ωθεί τους νέους και τις νέες στις παραλίες της Χαλκιδικής

Η οικογενειακή ατμόσφαιρα, το θερμό κλίμα και τα καθημερινά μαθήματα με σκοπό την προετοιμασία για την Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας χαρακτηρίζουν την παραμονή των δεκατεσσάρων διαγωνιζομένων στην πανεπιστημιακή κατασκήνωση του ΑΠΘ στο Ποσείδι της Χαλκιδικής, όπου βρίσκονται από τις 24 Αυγούστου. Όλοι οι συμμετέχοντες δουλεύουν σκληρά και ετοιμάζονται να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό στην τελική φάση του διαγωνισμού, όμως δεν χάνουν την ευκαιρία να απολαύσουν και την πανέμορφη Ελλάδα.

Μετά τα συνεχή μαθήματα ελληνικής γλώσσας από τις 24 έως τις 26 Αυγούστου, οι υποψήφιοι επισκέφτηκαν την Άφυτο και την Αρναία Χαλκιδικής για να... ξεσκάσουν.

Τα γραφικά πέτρινα σπιτάκια της Αφύτου και η μαγευτική θέα με τα καταπράσινα λιβάδια, όπως φαίνεται από την κορυφή της Αρναίας, δημιούργησαν στους νέους αξέχαστες εικόνες και αναμνήσεις.


Εκπαιδευτική εκδρομή στην Αρναία Χαλκιδικής

«Εδώ στην Ελλάδα αναιρούνται όλες οι εθνικές διαφορές και οι Έλληνες όλου του κόσμου είναι ενωμένοι» έγραψαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολλοί από τους διαγωνιζόμενους, εκφράζοντας τη γενική εντύπωσή τους από την παραμονή τους στην Ελλάδα εδώ και μια εβδομάδα.

Στις 28 Αυγούστου, στην Άφυτο της Χαλκιδικής, ορισμένα από τα μέλη της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Ποντιακής Νεολαίας (ΠΑΣΕΠΟΝ) μαζί με τους δεκατέσσερις διαγωνιζόμενους της Ολυμπιάδας επισκέφτηκαν το οινοποιείο «Wine bar Οινοχόη» στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού τους προγράμματος. Οι εργαζόμενοι του οινοποιείου φιλοξένησαν με χαρά τους επισκέπτες και μοιράστηκαν μαζί τους όλα τα μυστικά για την παρασκευή κρασιού, από τις βασικές διεργασίες της οινοποίησης μέχρι και τον σωστό τρόπο σερβιρίσματος, αποθήκευσης και συντήρησής του.


Δραστηριότητα με θέμα «Οινογνωσία» σε οινοποιείο. Άφυτος Χαλκιδικής

Στις 29 Αυγούστου σειρά είχε το Λαογραφικό Μουσείο της Αρναίας. Σκοπός της επίσκεψης ήταν να έρθουν σε επαφή με τη λαογραφική παράδοση και τον πολιτισμό του γραφικού χωριού. Αγροτικά εργαλεία και είδη οικιακής χρήσης εκατοντάδων ετών, αλλά και το πρώτο ραδιόφωνο που ήρθε το 1941 στο χωριό, ήταν μερικά από τα εκθέματα που τράβηξαν την προσοχή όλων. Το Λαογραφικό Μουσείο βρίσκεται κοντά στην κεντρική πλατεία της Αρναίας και στεγάζεται στο αρχοντικό Ιατρού, ή Γιατράδικο, ένα από τα ωραιότερα κτίσματα του οικισμού και το παλαιότερο της Χαλκιδικής (τέλη 18ου αι. - αρχές 19ου).


Όλοι οι νέοι παρακολούθησαν με προσοχή την ξενάγηση στην Αρναία Χαλκιδικής

Οι δεκατέσσερις φιναλίστ της Ολυμπιάδας από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Γεωργία, την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και τη Μολδαβία συνεχίζουν σήμερα το εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα με επίσκεψη στο παραδοσιακό κτήμα «Περέκ» στο Μονοπήγαδο.

Μετά τη Χαλκιδική, η μετάβασή τους στη Θεσσαλονίκη θα σηματοδοτήσει την αντίστροφη μέτρηση για τον τελικό διαγωνισμό που θα λάβει χώρα στις 2 Σεπτεμβρίου.

Στις 3 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η τελετή λήξης της Ολυμπιάδας, όποτε θα γίνει και η απονομή των βραβείων στους νικητές.

Η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας είναι μια πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Ποντιακής Νεολαίας (ΠΑΣΕΠΟΝ) που διοργανώνεται από το ΑΠΘ με τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO. Πραγματοποιείται στο πλαίσιο εορτασμού του Επετειακού Έτους Αριστοτέλη που ανακηρύχτηκε από την UNESCO και συμπίπτει με τον εορτασμό των 90 χρόνων του ΑΠΘ. Γενικός χορηγός της διοργάνωσης είναι το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη.

 • Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν από την Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Ποντιακής Νεολαίας για τις ανάγκες του άρθρου.
 • Το pontos-news.gr είναι χορηγός επικοινωνίας της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας.
Εκδηλωσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ03
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
2016
19:00
Στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.