30 Αύγουστος 2016, 14:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Δεκέμβριος 2016, 13:44

Χειροτονούνται ο νέος μητροπολίτης Σμύρνης και ο επίσκοπος Ερυθρών

  • Χειροτονούνται ο νέος μητροπολίτης Σμύρνης και ο επίσκοπος Ερυθρών
    Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τον νέο επίσκοπο Ερυθρών Κύριλλο Συκή στην Αγία Φωτεινή της Σμύρνης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Στρατής Μπαλάσκας)

Στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Κωνσταντινούπολη θα γίνει την Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου, η χειροτονία του νέου μητροπολίτη Σμύρνης Βαρθολομαίου Σαμαρά από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Η χειροτονία του νέου επισκόπου Ερυθρών Κύριλλου Συκή θα γίνει επίσης από τον Πατριάρχη στη Σμύρνη στις 25 Σεπτεμβρίου, στο ναό του Αγίου Βουκόλου κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας.

Στις 25 Σεπτεμβρίου στο ναό του Αγίου Βουκόλου κατά τον Εσπερινό θα γίνει και η ενθρόνιση του νέου μητροπολίτη Σμύρνης.

Η ιστορική απόφαση της εκλογής του νέου μητροπολίτη Σμύρνης, ανήμερα της εκτέλεσης του εθνοϊερομάρτυρα μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου από τον τουρκικό όχλο, έγινε μετά από εισήγηση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Πρόταση του Πατριάρχη ήταν και ο νέος επίσκοπος Ερυθρών, ιερατικός προϊστάμενος της Ορθοδόξου Κοινότητας Σμύρνης αρχιμανδρίτης Κύριλλος Συκής. Ο νέος επίσκοπος Ερυθρών τέθηκε με απόφαση του Πατριάρχη στη διάθεση του νέου ποιμενάρχη της Ιωνίας.


Στιγμιότυπο από τη χειροθεσία του αρχιγραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου Βαρθολομαίου Σαμαρά
που πλέον είναι ο νέος μητροπολίτης Σμύρνης (φωτ.: Νικ. Μαγγίνας)

Ποιος είναι ο νέος μητροπολίτης Σμύρνης
Ο Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Σαμαράς γεννήθηκε το 1972 στα Άνω Λεχώνια Βόλου. Αποφοίτησε από το Πρότυπο Κλασικό Λύκειο Βόλου το 1990. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Φιλολογίας (ειδικότητας Κλασικής Φιλολογίας) της Φιλοσοφικής Σχολής και του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ.

Το 1995 χειροτονήθηκε διάκονος και το 1996 πρεσβύτερος από τον μητροπολίτη Σεβαστείας Δημήτριο και διατέλεσε διάκονος για επτά χρόνια στην ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας ως προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναούσης και υπεύθυνος διαφόρων τομέων της διακονίας αυτής της μητροπόλεως. Το 2002 προσελήφθη στην Πατριαρχική Αυλή, όπου ανέλαβε καθήκοντα στην αρχιγραμματεία της Αγίας και Ιεράς Συνόδου και ως γραμματέας διαφόρων συνοδικών επιτροπών. Το 2005 διορίστηκε υπογραμματέας και το 2011 αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου. Είναι πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Υποστηρίξεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα και της ΜΚΟ OECUMENICA, ενώ συμμετέχει σε διάφορες εκκλησιαστικές αποστολές.