29 Αύγουστος 2016, 21:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Αύγουστος 2016, 21:06

Απάντηση Μοσκοβισί για τα κόκκινα δάνεια

  • Αισιόδοξος ο Μοσκοβισί για έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα τον Αύγουστο
    (Φωτ.: EPA / Olivier Hoslet)

Στη διακριτική ευχέρεια των νέων διοικήσεων των τραπεζών βρίσκεται η πώληση κόκκινων δανείων στα distress funds. Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την άρση των νομικών και άλλων εμποδίων κατά την εξυπηρέτηση και διάθεση των κόκκινων δανείων ώστε να εξασφαλιστεί ότι η επιλογή της πώλησής τους είναι δυνατή.

Απαντώντας σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας Νίκου Χουντή, ο Μοσκοβισί υπογραμμίζει πως η Κομισιόν δεν μπορεί με βάση το Κοινοτικό Δίκαιο να υποχρεώσει τις τράπεζες να πωλήσουν τα κόκκινα δάνεια στα distress funds αλλά πρέπει να άρει όλα τα εμπόδια να το πράξουν εφόσον το επιθυμούν.

Εξηγεί επίσης ότι ως μέρος της στρατηγικής τους για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η οποία ολοκληρώθηκε από την ελληνική κυβέρνηση στο τέλος Νοεμβρίου 2015, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να τα μειώσουν χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα, συμπεριλαμβανομένων πωλήσεων –αν χρειάζεται– για τη διατήρηση της σταθερότητας του συστήματος και για να βοηθήσουν την οικονομική ανάκαμψη.