29 Αύγουστος 2016, 19:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Νοέμβριος 2017, 15:24

Εξελέγη ο πρώτος μητροπολίτης Σμύρνης μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή

  • Εξελέγη ο πρώτος μητροπολίτης Σμύρνης μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή
    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος (δ) με τον νέο επίσκοπο Ερυθρών Κύριλλο Συκή (Α), στην Αγία Φωτεινή της Σμύρνης τον περασμένο Μάιο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στρατής Μπαλάσκας)

Στην επέτειο των 94 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου προχώρησε σήμερα σε μια ιστορική απόφαση για την Ορθοδοξία και τον ελληνισμό. Όπως ανακοινώθηκε, στην πλήρωση της χηρεύσασας από την Μικρασιατική Καταστροφή Μητροπόλεως Σμύρνης προχώρησε (παμψηφεί) η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Θρόνου κατόπιν προτάσεως του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Νέος μητροπολίτης εξελέγη ο αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Σαμαράς. Επίσης, οι Συνοδικοί Ιεράρχες προχώρησαν και στην εκλογή του αρχιμανδρίτη Κύριλλου Συκή, ιερατικού προϊσταμένου της Κοινότητας Σμύρνης, ως επισκόπου Ερυθρών. Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Τελευταίος μητροπολίτης Σμύρνης ήταν ο εθνοϊερομάρτυρας Χρυσόστομος που είχε τραγικό τέλος τον Αύγουστο του 1922, όταν οι τσέτες μπήκαν στην πόλη και τον συνέλαβαν.

Το γεγονός έγινε δεκτό με ανάμικτα συναισθήματα από πλευράς μικρασιατικών σωματείων στην Ελλάδα.

«Τις μέρες της μνήμης των αλησμόνητων πατρίδων μας αξιωθήκαμε μια μεγάλη χαρά» τόνισε στο ΑΠΕ ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας Δημήτρης Παντέλας. «Αξιωθήκαμε ένα χρόνο τώρα, την πραγματική βίωση ιστορικών στιγμών. Την ανακαίνιση και χρήση για λατρευτικούς σκοπούς, του ναού του Αγίου Βουκόλου, τον αγιασμό των υδάτων στο λιμάνι της Σμύρνης, το Πάσχα με την περιοδεία του Επιταφίου στους δρόμους της Σμύρνης, τις επισκέψεις του Πατριάρχη και την περιοδεία του στη γη της Ιωνίας. Ήταν όλα ιστορικά γεγονότα που κορυφώνονται με τις σημερινές εκλογές μητροπολιτών στις χηρεύουσες εδώ και 94 χρόνια θέσεις της Ιωνίας» υποστηρίζει ο Παντέλας.

«Χαρούμενος γιατί έζησε τη στιγμή» δηλώνει και ο νέος επίσκοπος Ερυθρών, αρχιμανδρίτης Κύριλλος Συκής. «Χαρούμενος γιατί με την ακούραστη προσπάθεια του Οικουμενικού Πατριάρχη, ξανανάβουν μία-μία οι λυχνίες των Εκκλησιών της Αποκάλυψης» λέει ο Συκής.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ενθρονίσεις του νέου μητροπολίτη Σμύρνης και του νέου επισκόπου Ερυθρών, θα γίνουν μετά τις 10 του ερχόμενου Σεπτεμβρίου, σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν το αργότερο μέχρι αύριο.