29 Αύγουστος 2016, 18:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Αύγουστος 2016, 21:03

Με... κόκκινο τηλέφωνο γυρίζει ο Τσακαλώτος από τις Βρυξέλλες

  • Με... κόκκινο τηλέφωνο γυρίζει ο Τσακαλώτος από τις Βρυξέλλες
    Τι βγήκε από τη συνάντηση Τσακαλώτου-Σταθάκη με Μοσκοβίσι

Ένα... κόκκινο τηλέφωνο για τη διαχείριση κρίσεων, μια δήλωση για το χρέος αλλά και πιέσεις για γρήγορη ολοκλήρωση της διαδικασίας με τα προαπαιτούμενα που δεν έχουν προχωρήσει θα γυρίσει η ελληνική αποστολή από τις Βρυξέλλες. Στη συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης καθώς και ο αναπληρωτής Γιώργος Χουλιαράκης με τον Επίτροπο Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, συζητήθηκε η βελτίωση της συνεργασίας και η εξειδίκευση των μέτρων αναδιάρθρωσης του χρέους πριν από το τέλος του χρόνου, αλλά και η ολοκλήρωση των ελληνικών δεσμεύσεων για να ξεκινήσει η δεύτερη αξιολόγηση και να εκταμιευθεί η υποδόση των 2,8 δισ.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικού, στη συνάντηση η οποία ήταν σε συνέχεια των προηγούμενων συναντήσεων με τον Μοσκοβισί, επιβεβαιώθηκε η αναγκαιότητα:

  • Να ολοκληρωθεί γρήγορα η διαδικασία με τα προαπαιτούμενα προκειμένου να εκταμιευθεί άμεσα η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ. Το ίδιο να συμβεί και με τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης, ούτως ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη ρύθμιση του χρέους.
  • Να δημιουργηθεί ένα «κόκκινο τηλέφωνο» (crisis management) για απευθείας επικοινωνία μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών, προκειμένου να επιλύονται άμεσα τυχόν θέματα που ανακύπτουν. Και αυτό γιατί υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης συνεργασίας και πρέπει να αξιοποιηθούν.
  • Και οι δύο πλευρές θεωρούν σημαντικό να υπάρξει εξειδίκευση όλων των μέτρων αναδιάρθρωσης του χρέους, πριν από το τέλος του χρόνου, προκειμένου να δοθεί σαφές μήνυμα στις αγορές για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Κυβερνητικές πηγές τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης των τριών υπουργών της κυβέρνησης με τον Π. Μοσκοβισί δεν έγινε καμία συζήτηση για το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ. Ωστόσο, δεν απέκλειαν αυτό το θέμα να συζητηθεί στο Euroworking Group που συνεδριάζει τη Δευτέρα το βράδυ στις Βρυξέλλες.