29 Αύγουστος 2016, 17:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Αύγουστος 2016, 17:03

Αγώνας δρόμου Κούρδων-Τούρκων

  • Αγώνας δρόμου Κούρδων-Τούρκων
    (Φωτ.: EPA / Sedat Suna)

Οι Τούρκοι πολιτικοί διανοούμενοι που κινούνται στον κύκλο και στο πνεύμα της διοίκησης Ερντογάν, πανηγυρίζουν γιατί θεωρούν ότι η Τουρκία με την απόφασή της να εισβάλει στη Συρία κατενίκησε τις αντιρρήσεις που είχαν τα τελευταία χρόνια ΗΠΑ και Ρωσία, επιβάλλοντας έτσι τη βούλησή της και ανοίγοντας με τον τρόπο αυτόν το δρόμο για να γίνει η Τουρκία μια παγκόσμιας εμβέλειας δύναμη, που θα ορίζει μόνη της τους κανόνες του παιχνιδιού.

Το θέμα της εισβολής της Τουρκίας στη Συρία και της δημιουργίας της περίφημης ζώνης ασφαλείας των 90x45 χλμ., που θα εκτείνεται από την Τζαραμπλούς μέχρι την πόλη Αζάζ, σε βάθος 45 χλμ. στη συριακή ενδοχώρα, είναι κάτι που είχε συζητηθεί τα προηγούμενα δύο χρόνια μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, με την Ουάσινγκτον να αρνείται να δώσει τη συναίνεσή της λόγω των ενστάσεων της Μόσχας.

Τώρα, Ουάσινγκτον και Μόσχα, η καθεμιά για δικούς της λόγους, αποφάσισαν να άρουν τις ενστάσεις τους με αποτέλεσμα τα τουρκικά άρματα να προελαύνουν στο συριακό έδαφος και τα τουρκικά F-16 όχι μόνο να ξεσκίζουν τους ουρανούς της Συρίας –η κυβέρνηση της οποίας μάλλον πείστηκε από τη Μόσχα να δεχτεί την παραβίαση της εθνικής της κυριαρχίας από μια γειτονική χώρα–, αλλά να βομβαρδίζουν κατοικημένους τόπους και να σκοτώνουν αμάχους.

Το τι ακριβώς σημαίνει η ενεργός εμπλοκή της Τουρκίας στο παζλ του πολέμου που είναι σε εξέλιξη στα εδάφη του Ιράκ και της Συρίας, θα προσπαθήσουμε να το εξετάσουμε σε επόμενο άρθρο μας. Προς το παρόν θα επισημάνουμε δύο πράγματα, για να βοηθήσουμε τους αναγνώστες μας να παρακολουθούν τις εξελίξεις.

  • Το πρώτο είναι η καταστροφή ενός τουρκικού άρματος από ρωσικής κατασκευής αντιαρματικό πύραυλο τύπου Κορνέτ, το Σάββατο το βράδυ, νότια της Τζαραμπλούς, που προκάλεσε σοβαρό πονοκέφαλο στην Άγκυρα, αφού προσθέτει ένα σοβαρό εμπόδιο και αλλάζει επί τα χείρω το βαθμό δυσκολίας της προέλασης των ομάδων του λεγόμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού, ενώ θέτει και εν αμφιβόλω την σαφή υπεροπλία των Τούρκων έναντι των Κούρδων.
  • Το δεύτερο είναι τα σχέδια των Κούρδων και των Τούρκων για τον έλεγχο της κωμόπολης Αλ Μπαμπ, για την οποία πληροφορίες μας από την περιοχή λένε ότι υπάρχει στην κυριολεξία αγώνας δρόμου για το ποιος θα την περικυκλώσει και θα την ελέγξει πρώτος, αφού φυσικά εκδιώξει τους τζιχαντιστές του ΙΚ που την ελέγχουν τώρα.

Αν την ελέγξουν οι Κούρδοι, θα παραμείνει ζωντανό το όνειρό τους να ενώσουν τα καντόνια Αφρίν και Κομπάνι και να σχηματίσουν τον περίφημο Κουρδικό Διάδρομο, που προκαλεί ίλιγγο στην Άγκυρα.

Αν την ελέγξουν οι Τούρκοι δια του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, ο πόλεμος θα ενταθεί και θα κινδυνέψει ΚΑΙ η Ιεράπολις-Μένπετζ.

Εμείς θα είμαστε εδώ για να ενημερώνουμε τους αναγνώστες μας για τις εξελίξεις.