29 Αύγουστος 2016, 10:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Αύγουστος 2016, 11:48

Η ατζέντα Τσακαλώτου-Σταθάκη για τη συνάντηση με Μοσκοβισί

  • Η ατζέντα Τσακαλώτου-Σταθάκη για τη συνάντηση με Μοσκοβισί
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΕΡΑ)

Με... βαριά ατζέντα ο υπουργός Οικονομικών Ευκελίδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, και ο αρμόδιος υφυπουργός για θέματα δημοσίων επενδύσεων και ΕΣΠΑ Αλέξης Χαρίτσης μεταβαίνουν σήμερα στις Βρυξέλλες για να συναντηθούν με τον κοινοτικό επίτροπου Πιερ Μοσκοβισί. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει προχωρήσει ούτε τις 15 προαπαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου να αποδεσμευτεί η δόση των 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά προέκυψε και το θέμα «Γεωργίου» και των στοιχείων για το έλλειμμα που προσδιόρισε η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Θέμα που προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η συνάντηση θα γίνεται παράλληλα με το EuroWorking όπου θα εξεταστεί η μέχρι στιγμής πορεία στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων καθώς έχει υλοποιηθεί μόνο ένα! Η έγκριση από τη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ της πώλησης τουλάχιστον του 20% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή.

Αιχμή στα προαπαιτούμενα αποτελεί το πακέτο συνταξιοδοτικών ρυθμίσεων που θα τρέξει τις επόμενες δυο εβδομάδες με τις εξαιρέσεις των νέων επαγγελματιών που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου, το ειδικό καθεστώς υπαγωγής στον ΟΓΑ για επαγγελματίες σε περιοχές έως 2.000 κατοίκους και η κατάργηση της έκπτωσης 15% για την αναγνώριση πλασματικών ετών για τα εφάπαξ..

Στους δανειστές υπάρχει ανησυχία από το γεγονός ότι δεν έχει συγκροτηθεί ακόμα το Εποπτικό Συμβούλιο του νέου ταμείου των ιδιωτικοποιήσεων και το μείζον θέμα το μεσοπρόθεσμου προγράμματος με τους νέους δημοσιονομικούς στόχους . Στο μικροσκόπιο των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών έχουν ήδη μπει έσοδα και δαπάνες του προϋπολογισμού μια και αναμένεται να συζητηθεί και το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού.