29 Αύγουστος 2016, 09:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Αύγουστος 2016, 09:27

Ο ΕΝΦΙΑ είναι εδώ – Τι θα πληρώσουμε και πώς

 • Σήμερα οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί από το Δημόσιο
  (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σταδιακά άρχισε σήμερα τα ξημερώματα η ανάρτηση των 6,4 εκατομμυρίων χρεωστικών εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ στο Taxisnet, που θα αποπληρωθεί σε πέντε δόσεις. Οι φορολογούμενοι, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία –αναμένεται μέχρι την Τρίτη– θα πρέπει να επισκεφθούν το «ολοκληρωμένο σύστημα περιουσιολογίου» και να επιλέξουν ως έτος αναφοράς το 2016, έτσι ώστε να μπορέσουν να εκτυπώσουν το εκκαθαριστικό αλλά και το «δοσολόγιο» τους.

Συνοπτικά οι φορολογούμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου και πως:

 1. Για 2.558.227 φορολογούμενους, δεν θα υπάρξει καμία διαφορά σε σχέση με πέρυσι. Το εκκαθαριστικό θα είναι είτε μηδενικό είτε θα υποχρεώνει τον ιδιοκτήτη να πληρώσει τα ίδια με πέρυσι.
 2. Για 2.478.671 ιδιοκτήτες, ο φόρος θα είναι λιγότερος συγκριτικά με πέρυσι κυρίως λόγω της μείωσης των αντικειμενικών αξιών.
 3. Για 2.255.306 ιδιοκτήτες, το εκκαθαριστικό θα φέρει περισσότερους φόρους σε σχέση με πέρυσι. Εξ’ αυτών, οι 278.052 θα υποστούν και τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις καθώς το εκκαθαριστικό θα δείξει τουλάχιστον 50 ευρώ επιπλέον σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό. Η φράση «τουλάχιστον 50 ευρώ» κρύβει και χιλιάδες περιπτώσεις ιδιοκτητών –κυρίως αυτούς που έχουν ατομική περιουσία άνω των 200.000 ευρώ– οι οποίοι θα επιβαρυνθούν με εκατοντάδες ευρώ επιπλέον σε σχέση με τo 2015.

Φέτος δεν ισχύει η έκπτωση του 20% των ξενοίκιαστων ακινήτων, ενώ το ίδιο ποσό είσπραξης θα ισχύει και για το 2017, με το υπουργείο Οικονομικών να εξετάζει νέα ανακατανομή των φόρων.

Οι φόροι που θα ακολουθήσουν
Εκτός του ΕΝΦΙΑ ο Σεπτέμβριος κρύβει κι άλλες φορολογικές... εκπλήξεις για τους πολίτες. Όπως ήδη γνωρίζουμε και εάν δεν γίνει κάποιο θαύμα, όλοι οι φορολογούμενοι θα κληθούν έως τον Ιανουάριο του 2017 να πληρώσουν 13 φόρους. Δηλαδή θα καταβάλλουν 23,296 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 9 δισ. ευρώ είναι άμεσοι φόροι. Και ποιοι είναι αυτοί οι φόροι;

 • Ο ΕΝΦΙΑ
 • Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης
 • Ο φόρος εισοδήματος
 • Το τέλος επιτηδεύματος
 • Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης
 • Το τέλος σταθερής τηλεφωνίας
 • Τα νέα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ για το 2017 και
 • Οι αυξημένοι φόροι σε βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης και υγραέριο, στο αγροτικό πετρέλαιο, το πετρέλαιο θέρμανσης, τον καφέ, τα προϊόντα καπνού, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.