28 Αύγουστος 2016, 22:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Αύγουστος 2016, 21:56

Προκλητικός ο Ακιντζί μετά το ταξίδι του στην Τουρκία

  • Προκλητικός ο Ακιντζί μετά το ταξίδι του στην Τουρκία
    Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί

Πήρε... γραμμή από τον Ταγίπ Ερντογάν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί και επιστρέφοντας στην Κύπρο από την Κωνσταντινούπολη, όπου βρέθηκε για τα εγκαίνια της τρίτης γέφυρας του Βοσπόρου, τόνισε ότι η προσέγγιση της ελληνοκυπριακής πλευράς για τα περί αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων και του τερματισμού εξολοκλήρου των εγγυήσεων «δεν βοηθούν στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων επίλυσης του Κυπριακού».

Σε μία προκλητική τοποθέτησή του δήλωσε πώς αν η ελληνοκυπριακή πλευρά «δεν κάνει το λάθος να προβάλει ανέφικτα αιτήματα, τότε θα είναι δυνατό να υπάρξει κατάληξη σε ένα λογικό πλαίσιο συμφωνίας».

Πρόσθεσε πώς οι επόμενες έξι συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, είναι κρίσιμης σημασίας και ευχήθηκε να ξεπεραστούν οι διαφορές στα κεφάλαια της οικονομίας, της ΕΕ, της διακυβέρνησης και διαμοιρασμού των εξουσιών, της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Το θέμα των εγγυήσεων θα συζητηθεί διεξοδικά στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων.

Σχετικά με το εδαφικό δήλωσε πως μπορεί να γίνει ανταλλαγή ιδεών σε ό,τι αφορά στα κριτήρια, υποδεικνύοντας, ωστόσο, πως οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει να συζητήσουν χάρτες και ποσοστά αμέσως πριν συζητήσουν το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Ο Ακιντζί επιτέθηκε παράλληλα στον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη λέγοντας πώς προβαίνει σε δηλώσεις «υπερβολής» και πρόσθεσε πώς αναμένει από την ελληνοκυπριακή πλευρά να επιδείξει «ορθολογιστική και ρεαλιστική στάση».